Róma arcai a Kormányhivatal Galériában

Több ezer, Rómában készült fotó közül választotta ki dr. Hegedüs György azt a nyolcvanat, amely a nyár végéig látható a kaposvári Kormányhivatal Galériában. A tegnapi megnyitón – amelyen csaknem kétszázan vettek részt –, dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott köszöntötte a közönséget, méltatva a bemutatkozó művész kollekcióját, amelynek jelentős része szakrális témára fókuszál. Varga László megyéspüspök nyitotta meg a kiállítást. A Somogyi Fotóklub elnöke ötven éve vett először fotóapparátot a kezébe, s azóta rendszeresen fotografál. A Kaposvári Egyházmegye lapjában, a Spiritusban is régóta jelennek meg felvételei egyházi rendezvényekről, határon inneni és túli eseményekről.Varga László így ajánlotta az érdeklődők figyelmébe az „örök város” arcait bemutató kiállítást:

Dr. Hegedüs György Róma arcai című fotókiállítása egyedülálló módon mutatja be az örök várost. A képeket nézve szinte halljuk az örök város hangját, mint ahogy a  búgócsiga is őrzi a tenger moraját. Ez utóbbinak a belsejébe is belépünk a Vatikáni múzeum csigalépcsőjének képében. A nagy bazilikák imádságos csendjébe, vagy a Trévi kút túristáktól nyüzsgő zsivaljába is betekintést nyerhetünk. Ferenc pápáról ugyan csak mozaikképet láthatunk a kiállításon, de vigasztalhat bennünket a tudat, hogy a következő századok is ezt a mozaikot fogják nézni róla. Az ok is kiderül egy másik képből, ahol úgy tűnik, mintha a svájci gárdisták útját állták volna az elszánt fotóriporternek, amikor a pápához igyekezett. Viszont kedves fényképészünk maga itt-ott feltűnik a képeken, hiába, a tükrök a fényképezőgép lencséje előtt mindig is különleges szerepet játszottak, valójában a fényképezés mindig egyben tükörbe nézés is. Pál apostol utal arra szeretethimnuszában, hogy ma még csak tükör által, homályosan látunk. Akkor majd színről színre. Ő még nem ismerte a fényképezés rejtelmeit, de a szeretet mélységeit igen. A mostani fotókiállítás talán a kettőt együtt mutatja be számunkra. Róma szeretete egyben az isteni szeretet forrására is rámutat számunkra. Az egyház szeretete pedig elválaszthatatlanul összefonódott az örök várossal. Köszönjük, hogy mi is ellátogathattunk itt Kaposváron is a kiállítás segítségével az egyház szívébe.

Az emelkedett hangulatú tárlatmegnyitón Lőrincz Sándor galériavezető Pilinszky Intelem című versével köszöntötte a megjelenteket, Rozina Gábor és Rozina-Góbor Brigitta, a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont művésztanárai egy Purcell- és egy Schubert-művel érkeztek. Nemcsak a fotóválogatás, hanem a harsona-zongora duó is közelítette az eget a földhöz. A kiállítás-megnyitón részt vett Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Oláh Lajosné, Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere is.