KITEKINTŐ

A szélesebb körű tájékozódás miatt fontosnak tartjuk, hogy olyan hírek, cikkek is látókörünkbe kerüljenek, amelyek nem vagy csak részben jelentek meg a sajtóban. Minél több oldalról vizsgálunk meg egy-egy eseményt, annál jobban ismerjük meg az igazságot. Alkalmanként a jelenben zajló események megértését segítő régebbi közleményeket is közreadunk. Reményünk szerint ezzel is építhetjük Egyházunkban a dialógus és a találkozás kultúráját! Ezt szolgája a Kitekintő.

 

Nicaragua — Ferenc pápa a Vatikánba hívta a főváros segédpüspökét

Nicaraguában 2018 április közepén kezdődtek heves zavargások, melyek számos halálos áldozattal jártak. Tavaly júliusban Waldemar Stanislaw Sommertag érsek, apostoli nuncius, Ferenc pápa nevében felhívást intézett az erőszak felszámolására. Az ellenzék a demokrácia visszaállítását és Daniel Ortega elnök lemondását követeli. Az egykori gerillavezér 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. A katolikus egyház a párbeszéd előmozdítás érdekében közvetítőként lépett fel a felek között, ezért maga is támadások célpontjává vált.

 

 

 

Azóta is folytatódik – 5 évvel Frans van der Lugt SJ meggyilkolása után is

 

1959 óta először építettek új templomot Kubában

1959, vagyis a Fidel Castro vezette kubai forradalom győzelme óta, először építhetett a katolikus egyház új istentiszteleti helyet. A Jézus Szent Szíve templomot 2019. január 26-án adták át rendeltetésének a sziget nyugati részén található Pinal del Rio tartomány egyik városában.

 

 

 

 

A kihívásokra adott válaszokat az egész Egyháznak, s nem csupán a Vatikánnak kell megtalálnia. Beszélgetés Reinhard Marx bíborossal.

A francia, a svájci és a német püspöki karok konferenciái által szervezett 2 napos összejövetelen, mely 2019. március 25–26-án „Európa közös java” témáját vitatta meg, Reinhard Marx bíboros, müncheni érsek is jelen volt. Párizsi tartózkodása alatt a pápa munkáját segítő, jelenleg átalakuló „C9 tanács” közismert tagja meglátogatta a La Croix katolikus napilap szerkesztőségét is. Az alábbi interjú ekkor készült vele.

 

 

Európa jövője és a közjó

Németország, Franciaország és Svájc püspöki konferenciáinak elnökei évente egyszer kötetlen beszélgetés keretében cserélnek véleményt. 2015 óta azonban minden második évben olyan hivatalos találkozót is szerveznek, mely egy aktuális, mindhárom országot érintő témát jár körül. Az első konferencia Rómában zajlott, s a család kérdéskörével foglalkozott. 2017-ben, a második találkozó alkalmával, a migráció kérdése foglalkoztatta a Berlinben összeülő résztvevőket.

 

 

 

Nem hiábavaló az a vita, mely nem vezet konszenzushoz! – Beszélgetés Marion Muller-Colard protestáns teológusnővel

Franciaországban napirendre került az érvényben lévő bioetikai törvény módosítása. A tavalyi év (2018) széleskörű nemzeti konzultáció jegyében telt, melynek részeként a katolikus egyház képviselői – egyházi vezetők, szakértők, csoportok – is kifejtették álláspontjukat.

 

 

 

A lengyel katolikus egyház nyilatkozata a visszaélések kérdésében

A lengyel katolikus egyház 2019. március 14-én sajtókonferencia keretében tette közzé első átfogó jelentését a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélésekről. A statisztika alapján 1990-től napjainkig – az elmúlt 28 évben – 382 pap és szerzetes 625 fiatalt bántalmazott, akik közül 345 tizenöt év alatti gyermek. „Tudjuk, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa.” – jelentette ki Adam Zak jezsuita atya, a püspöki konferencia által megbízott, gyermekvédelemmel foglalkozó csoport koordinátora.

 

„Nem kell félni a krízistől!” – beszélgetés Timothy Radcliffe domonkos szerzetessel

Timothy Radcliffe, a domonkos rend hajdani általános elöljárója, a kanadai Centre Le Montmartre, valamint a Domonkos Pasztorális Intézet meghívására 2019. február 18–21. között „Hogyan reménykedjünk ma?” címmel tartott előadást Québecben és Montréalban. Az időeltolódás ellenére kedves mosollyal fogadott széles, fehér habitusában, s derűsen emlékezett vissza 2008-ban zajló kanadai útjára.

 

 

Minden negyedik svájci vallás nélküli

Egyre kevesebb svájci tartozik valamely valláshoz – derül ki a svájci statisztikai hivatal (OFS) legfrissebb, 2019. január 29-i jelentéséből. Az 1980-as évekig a lakosság több mint 90 százaléka valamelyik tradicionális felekezet tagja volt: katolikus vagy protestáns. Ez a szám 60 százalékra esett vissza.

 

 

A spirituális abúzus okozta szenvedés egyike az ateizmus legfontosabb okainak

Mark Benedict Coleridge bíboros, az ausztráliai püspöki konferencia elnöke a Vatikánban 2019. február 24-én erőteljes homíliában hívta fel a figyelmet egy paradoxonra. Míg az Egyház a kiskorúak sérelmére elkövetett tettek eltussolása során elsődlegesen jó hírnevének védelmére törekedett, ezzel egyidejűleg ’saját maga legádázabb ellenségévé vált’, mivel bizalom és hitelvesztés kíséri evangelizációs munkáját.

 

 

A félelem és szégyen ereje

A minap nyert Berlinben Ezüst Medve díjat a „Hála Istennek!” című alkotás, mely dokumentumfilm precizitásával mutat be egy konkrét, évtizedekig tartó eseménysort. Franciaország egyik egyházmegyéjében, s ki kell mondanunk, hogy több helyen történt hasonló, egy elismert pap több mint hetven gyermek ellen követett el visszaélést.

 

 

 

A pásztor feladata, hogy gyógyítsa a bárányok sebeit – Tagle bíboros előadása

Csütörtök óta tart a Vatikánban a püspökök négynapos tanácskozása a kiskorúak védelméről az Egyházban. Plenáris előadások és kiscsoportos összejövetelek váltják egymást. Február 21-én délelőtt hangzott el Luis Antonio G. Tagle fülöp-szigeteki bíboros előadása, mely a püspökök felelősségéről, a feltámadás hitének  megvallása és az emberek sebeivel való érintkezés közötti kapcsolatról szólt. Tagle bíboros magyarra fordított előadását teljes terjedelmében közöljük.

 

 

A kiskorúak védelme – 21 reflexióra bocsátott irányelv

Huszonegy megfontolásra érdemes pontot nyújtott át Ferenc pápa 2019. február 21-én reggel, a kiskorúak védelméről szóló, február 21. és 24. között zajló tanácskozás kezdetén a 190 résztvevőnek. A sajtó munkatársai a pápai beszéd szövegével párhuzamosan megkapták a közös munkát és reflexiót segítő irányelveket.

 

 

 

Gondolatok a bűn fogalmának változásáról – Jean Rouet atya, Bordeaux egyházmegye (Franciaország) általános helynökének nyílt levele

A bűn kapcsolati és nem fogalmi kategória. Előidézője a kapcsolatokban történő szakadásnak és erőszaknak, egészen a halálig, Krisztus haláláig menően. A bűn moralizáló ellaposodása súlytalan vétekhez, súlytalan megbocsátáshoz, súlytalan penitenciához, súlytalan következményekhez vezetett. Csak arra gondolunk, hogy lelkiismeretünket tisztára mossuk, s elfeledkezünk cselekedetünk másokban okozott romboló hatásáról. 

A francia püspökök új kormányzati módról gondolkodnak

Ferenc pápa beszédeiben egyházkormányzati elvként visszatérően előtérbe kerül a szinodalitás. A francia püspöki konferencia e fogalom elmélyítése céljából pár hete harminc olyan hozzáértőt hívott eszmecserére, akik szeretnék előmozdítani a katolikus egyházban a társ-felelősség gyakorlatát.

 

 

 

„A pápa jövetele arra ösztönöz, hogy azt keressük, ami összeköt bennünket.” — interjú Noura Al Kaabi kulturális miniszterrel

Noura Al Kaabi miniszter asszony 2107 októbere óta felelős a kultúráért és az ismeretek fejlesztéséért az Egyesült Arab Emirátusok jelenlegi kormányában (Minister for Culture and Knowledge Development). Az alábbi rövid beszélgetés számunkra is érdekes szempontokat adhat.

 

 

 

A történelmi egyházakat érintő problémákat vizsgálták Latin Amerikában

Kitekintő rovatunkban olvashat arról az Európát is érintő problémáról, mely szerint a hívek elhagyják a történelmi egyházakat, s más egyházakhoz kapcsolódnak. Az alábbiakban különféle táblázatokon vizsgálják a jelenséget, illetve annak lehetséges okait Latin Amerika lakosságán.

 

Ferenc pápa bevándorlókból álló katolikus közösséggel találkozik az Egyesült Arab Emírségekben

2019. február 3 és 5. között Ferenc pápa Abu Dzabiban olyan kisebbségi helyzetben lévő, de jelentős létszámú katolikus közösséggel találkozik, amely gazdasági bevándorlókból áll. Az Egyesült Arab Emirátus 9 millió lakosának valamivel kevesebb, mint 10 százaléka keresztény. Hozzávetőlegesen 900.000 személyről van szó, akiknek 70 százaléka katolikus. Arányai miatt a többi felekezet közül a kopt ortodox, az etióp ortodox és a szír-malankár ortodox egyház emelkedik ki, de találunk anglikán és protestáns közösségeket is.

 

Panama – az evangelikál egyház tagjait megosztja Ferenc pápa érkezése

Latin-Amerikában 425 millió (2015) katolikus él. Míg az 1960-as években a kontinens lakosságának 90 százaléka vallotta magát az Egyházhoz tartozónak, az utóbbi 50 évben ez az arány folyamatosan csökkent, mára 70 százalék alá esett vissza. Ezzel szemben egyre látványosabb a protestáns evangelikál közösség megerősödése, mely e földrészen markáns karizmatikus arculatot öltött. Panamában a lakosság 15 százalékát tudták megszólítani.

Panama – az ország másik arca 

A 2018. január 22 és 27. között zajló 34. Ifjúsági Világtalálkozó lehetőség arra, hogy az eseményt rendező ország kevésbé ismert, rejtett arcát is megismerjük.

 

 

 

A kommunikáció kockázat – Isabelle de Gaulmyn a média és az egyház viszonyáról.

Isabelle de Gaulmyn, a La Croix újságírója a média és az egyház viszonyáról beszélt Lyonban. Előadásában az ismeretközlés nehézségeiről szólt, miközben hangsúlyozta: a kommunikáció kockázat. Van, aki hallani akar, van, aki öntudatlanul értelmez félre, vagyis kihallani vél valamit, s van, aki tudatosan belelát a szövegbe olyat is, ami nem is szerepel benne. Az előadásáról készített vázlat a FOLYTATÁS gombra kattintva olvasható.

Kréta – a katolikus egyház robbanásszerű növekedése

Kréta szigete Görögországhoz tartozik, a helyi görögkeleti egyház azonban a konstantinápolyi ökumenikus patriarchatus fennhatósága alatt áll. A krétai katolikus egyháznak el kellett volna tűnnie a vallási térképről, hiszen 1974-ben alig több mint száz hívőt lehetett számlálni. Ma ötezernél többen járnak liturgiára, a közösség tagjai pedig huszonnyolc nemzetből tevődnek össze. Ez az elképesztő fellendülés nagyszerű lehetőség, ugyanakkor kihívás is.

 

José Amaro atya: „Az a bűnöm, hogy nem hallgattam az igazságtalanságok láttán”

2019. január elsejével letette hivatali esküjét Jair Bolsonaro, Brazília új elnöke. A beiktatással kapcsolatban a brazil püspöki kar véleménye is olvasható bejegyzésünkben.

 

 

 

 Tíz szempont a klerikalizmus legyőzéséhez

A Chilében, Ausztráliában, valamint számos más helyen, így az Amerikai Egyesült Államok egyházában elkövetett súlyos visszaélések arra késztették Ferenc pápát, hogy 2018. augusztus 20-án egy különlegesen szimbólumértékű gesztust tegyen: levélben fordult a világ katolikusainak összességéhez, mintegy 1,3 milliárd személyhez.

Ferenc pápa Isten népéről, illetve a klerikalizmus jelenségéről

Jóllehet fontos és szükséges minden megtérési folyamatban a történtek tudatosítása, ez önmagában nem elegendő. Ma arra kaptunk felszólítást, hogy mint Isten népe vállaljuk magunkra a testben és lélekben megsérült testvéreink fájdalmát. Ha a múltban a mulasztás válhatott válaszadási formává, ma azt akarjuk, hogy a szolidaritás váljon – a szó legnagyobb követelményeket támasztó és legmélyebb értelmében – a mai és jövőbeli történelmünk alakítási módjává, olyan közegben, amelyben a konfliktusok, a feszültségek és főleg a bármilyen visszaélést elszenvedő áldozatok kinyújtott kézre találnak, mely védelmezi és megszabadítja őket fájdalmuktól. [Vö. Evangelii gaudium apostoli buzdítás, 228.] Ez a szolidaritás megkívánja tőlünk, hogy felemeljük szavunkat minden ellen, ami veszélyeztethetné bárki személyének épségét.

Az Egyház megtisztulva fog kikerülni a megpróbáltatásokból! – Ferenc pápa egyik legerősebb beszéde

December 21-én délelőtt a Szentatya a Római Kúria bíborosait és hivatalvezetőit fogadta az Apostoli Palota Kelemen termében a hagyományos karácsonyi köszöntés alkalmából. A Szentatya beszédében elmondta, nagy csapást jelentenek a klérus egyes tagjai által elkövetett visszaélések és hűtlenségek, de hinnünk kell, hogy Isten megtisztítja és átvezeti minden megpróbáltatáson az Egyházat. Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

Az Egyesült Királyság kormánya tenni kíván az üldözött keresztényekért

Jeremy Hunt brit külügyminiszter 2018 júliusa óta látja el hivatalát. A tárca 2018. december 26-i közlése szerint a miniszter „független vizsgálatot” rendelt el a Közel-Keleten, Afrikában, valamint Ázsiában tapasztalható keresztényüldözés tárgyában, mivel azt szeretné, hogy „az Egyesült Királyság által az üldözést szenvedő keresztényeknek biztosított kormánytámogatás a megpróbáltatások mértékével legyen arányos”. A vizsgálat felelőse Philip Mounstephen, a délnyugat-angliai Truro városának anglikán püspöke, aki az elemző munka végeztével olyan „gyakorlati intézkedésekre tesz majd javaslatot, melyek az üldözött keresztények minél hatékonyabb megsegítését szolgálják”.

Mgr. Ravel: Különbségeink szétválasztanak, de jóakaratunk egyesít bennünket

Elzász „fővárosában”, Strasbourg szívében, a katedrális lábainál rendezik meg évről évre Európa egyik legrégebbi karácsonyi vásárát, mely mindenfelől tömegeket vonz. 2018. december 11-én egy merénylő támadása ez ideig 5 ember halálát okozta, s mintegy tucatnyi sebesült került kórházba. Két nappal később Mgr. Luc Ravel, Strasbourg püspöke 1600 személy – az önkormányzat felelősei, képviselők, keresztény felekezetek és más vallások vezetői és hívei – előtt a székesegyházban rendezett imaalkalmon mondott homíliát. Ennek egy részletét közöljük. A beszéd utalt a támadással majdnem egybeeső eseményre: a város közelében lévő zsidó temető sírjaira horogkereszteket és más feliratokat festettek.

Mgr. Jacques Noyer: Ebben az évben nem ünneplünk Karácsonyt!

Amiens emeritus püspöke szolgálata során mindig kulcsfontosságúnak tartotta a szegények támogatását, az igazságosság erényének gyakorlását, az egyház tanításának gyakorlattá váltását. A napjainkban nagy erővel felszínre törő szociális problémák kezelése láttán írta meg gondolatait, melyeket nem csupán honfitársai szívlelhetnek meg. A társadalmi elégedetlenség, a középrétegek lecsúszása Európa sok országában észlelhető. A „sárga mellényesek” mozgalma kapcsán az idős főpásztort a megosztásra, a szolidaritásra való képesség elvesztése foglalkoztatja, amely immár minden társadalmi réteg jellemzője. Úgy látja, a közösségvállalást elutasítja az a dúsgazdag, aki tényleges jövedelmét nem vallja be, vagyonát kimenekíti, de az a szegény is, aki a nálánál szerencsétlenebbtől elfordítja fejét.

Három tanúságtétel a 19 algériai vértanú boldoggá avatása után

Nem csupán a helyszín, a napjainkban szinte teljes egészében szunnita muzulmán (99 %) Algéria miatt volt különleges esemény a 2018. december 8-án történt boldoggá avatás, hanem azért is, mert a katolikus szentmisét megelőzően Oran város mecsetjében szintén megemlékeztek az 1990-es években kitört polgárháború keresztény vértanúiról. Az érkező hozzátartozók egy-egy szál rózsát kaptak, majd pár órával később Mgr. Paul Desfarges, Algír érseke a szertartás bevezető részében tett említést arról, hogy a szélsőséges csoportok száznál több imámot végeztek ki, mivel e vallási vezetők „nem akarták Isten nevét az erőszakkal társítani”. Alább az egyik boldog családtagjának, egy muzulmán nőnek és egy trappista szerzetesnek a tanúságtételét olvashatjuk.

 

Mindannyian felelősek vagyunk a párbeszédért 

Franciaország kritikus időszakot él át. A pártoktól és szakszervezetektől függetlenül született „sárga mellényesek” mozgalma a kormány gazdasági és szociális reformjai ellen lép fel. A kialakult válságot súlyosbítja, hogy a megmozdulásokban heterogén csoportok vesznek részt, melyeknek nincs átlátható követeléslistájuk. Mivel a békés tüntetőkhöz törő-zúzó rendbontók is csatlakoztak, a párizsi érsek, valamint Mgr. Georges Pontier, a francia püspöki konferencia elnöke kiegyensúlyozott nyilatkozatban, világosan fogalmazva állt ki a párbeszéd, a közjó és a társadalmi béke ügye mellett.

„Néhány hét óta országunkat jelentős demonstrációk rázzák meg. Az utcára vonulók nehézségeiket és félelmeiket ezen keresztül fejezik ki. A mély változások, melyek társadalmunkat jellemzik, valamint a rosszul értett politikai döntések tovább erősítik a kirekesztettség érzését. A válság nyilvánvalóvá teszi a meghallgatás és a dialógus elégtelenségét, a sok állampolgárt érintő társadalmon belüli szakadást, az értetlenséget, az állami intézményektől való távolságtartást és a közvetítő szervezetekbe vetett bizalomvesztést.”

 

A testvériség sürgető igénye

A jelen események az állampolgárok jelentős részének komoly szenvedését tükrözik, mely, amikor úgy tűnik, hogy nem talál megértésre, haragba csap át, s a pökhendiségnek vélt magatartás miatt frusztrációt okoz. Mint Párizs érseke megértem mindazok nehézségeit, akik békés módon tüntetnek, s méltó életszínvonalért harcolnak, azonban szóvá kívánom tenni azok botrányos erőszaktetteit is, akik mindezt kihasználva városunkban garázdálkodnak. Üdvözlöm a rendőrség és a csendőrség bátorságát, s társulok a krízisre választ kereső kormányhatalom hordozóinak gondjaihoz.

Az egyház a “szegények és hang nélküliek” oldalán áll.

19 vértanúságot szenvedett szerzetest és szerzetesnőt avatnak boldoggá 2018. december 8-án. Mindannyian az 1990-es évek elején kitört algériai polgárháború áldozatai voltak. Mindvégig kitartottak küldetésük teljesítésében, ami adott esetben sorsközösség vállalását is jelentette egy néppel. Közéjük tartozik Pierre Claverie, Orán püspöke, valamint a hét tibhirine-i francia trappista, akiknek története az Emberek és istenek című film által vált ismertté. Az esemény alkalmat ad arra is, hogy felidézzük az egyház tanítását az Isten szeretetéért vállalt halállal kapcsolatban.

 

 

Ki az ördög? – Ima Szent Mihály arkangyalhoz

Ferenc pápa kérésére forduljunk Máriához és Szent Mihály főangyalhoz imáinkkal: segítsenek, hogy ne legyünk cinkosai az emberi természet ellenségének, oltalmazzák az Egyházat az ellenség csapdáitól:

„Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben; a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk! Esedezve kérjük: „Parancsoljon neki az Isten!” Te pedig, mennyei seregek vezére, a sátánt és a többi gonosz szellemet, akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére! Amen.”