Olaszországi egyházmegye a menekültekért

A dél-olaszországi Puglia régióban található San Severo egyházmegye püspöke, valamint a város polgármestere egyezményt írt alá, mely lehetővé teszi, hogy bérmunkát végző menekültek ezrei kiléphessenek bizonytalan léthelyzetükből. A Vatikán kezdeményezésére a plébániák bejelentett lakcímet biztosítanak, ami alapfeltétele annak, hogy az alkalmi munkások személyazonosságot igazoló okiratot kapjanak. A megállapodás a maga nemében az első ilyen iniciatíva Olaszországban. A külföldi idénymunkások mostantól megkezdhetik helyzetük rendezését és legalizálását.

La Croix/Crux  2019.11.02.  Héloïse de Neuville

Az esemény a szegényeket segítő pápai alamizsnahivatal vezetője, Konrad Krajewski bíboros Foggia megyében történt [szeptemberi] látogatásának eredménye. E területen számos nigériai, ghanai, szenegáli, gambiai, illetve romániai és bulgáriai származású, paradicsomot vagy olívabogyót szüretelő alkalmi munkás lakik, sokszor sátortáborokban. Nyáron Foggia 50 km-es körzetében mintegy 6000 fő dolgozik, illetve él egészségtelen körülmények között. Mivel nincsenek hivatalos papírjaik, nem kaphatnak bejelentett munkát és megfelelő szállást. [Rendkívül alacsony napibéréért robotolnak, fürdési lehetőségük nincs.] Ez a szituáció változik meg Krajewski bíboros hatására. Giovanni Checchinato, San Severo püspöke aláírása után minden plébánia, a lelkipásztor hozzájárulásával, bejelentett lakcím lehet.

„Visszahelyeztük ezeket az embereket emberi méltóságukba. Ezt korábban megtagadták tőlük.” – jegyezte meg Krajewski bíboros a Crux portálnak. „A város polgármesterének azt mondtam, hogy íme, ez az Evangélium bátorsága! Sokszor úgy szeretnénk segíteni a szegényeket, ahogyan mi azt jónak gondoljuk. De nekik elsősorban nem zenei koncertekre van szükségük, hanem zuhanyzási lehetőségre és bankszámlára.”

Ferenc pápa az apostoli alamizsnahivatalt a felebaráti szeretet konkrét eseteket kezelő művévé alakította át: a nyár elején Krajewski bíboros Leszbosz szigetére utazott, hogy a menekültek megsegítését szolgáló projekt finanszírozásához adományt adjon át. Az olasz sajtóban a „pápa Robin Hoodjának” nevezett lengyel főpap májusban, egy 150 család által illegálisan elfoglalt római lakóingatlanban maga kapcsolta vissza az áramszolgáltatást, melyet a hatóságok napokkal korábban [számlafizetés híján] leplombáltak.

Fordította: Hantos-Varga Márta

A La Croix cikkének eredeti, bővebb forrása:

https://cruxnow.com/church-in-europe/2019/10/29/italian-city-signs-agreement-with-church-to-help-migrants-get-documents/

 
Read 1218 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés