Új katolikus templom Ománban

2019. szeptember 7-én az Ománi Szultanátus területén, Salalah városban, új templomot adtak át, amelynek köszönhetően négyre növekszik az országban lévő plébániák száma. „Rendkívüli esemény!” – jelentette ki Mgr. Paul Hinder, Dél-Arábia apostoli vikáriusa. Mindössze 18 hónappal az építkezés kezdete után került sor a szertartásra, amelyen mintegy ezren — katolikus hívek és magas rangú muzulmán személyiségek — vettek részt. Paul Hinder püspök, akinek hatáskörébe az Egyesült Arab Emírségek, Omán és Jemen területe tartozik, „a közösség egészét érintő különleges ünnepélyről” beszélt a Vatican News hírportálnak.

La Croix  2019.09.11.  Héloïse de Neuville

A Xavéri Szent Ferenc templom, amely az ország második legjelentősebb városában Salalahban emelkedik, 1000 hívő befogadására képes. „Az ománi katolikus közösség jól van. Élő. A négy plébániából kettő a fővárosban található, elevenek, azontúl van még egy közösség északon, egy pedig délen, Salalahban.” – részletezi az apostoli vikárius.

Ománban 180.000 keresztény él, ez a lakosság 6,5 %-át jelenti, közülük 55.000 katolikus. Ők nagyrészt hazájukból kivándorolt emberek. A népesség háromnegyede muzulmán. Az ibadita rítus, amely arról ismert, hogy az iszlámon belül a legtürelmesebb irányzat, jelentős többségben van. A szultanátus államvallása az iszlám, s a törvényhozás alapja a saria, az iszlám jogrendszer. De az ország alkotmánya a keresztény és hindu kisebbségek felé toleráns, amennyiben „vallási gyakorlatuk semmilyen formában sem fenyegeti a közrendet, s nem ellentétesek az ország jó erkölcseivel”. A Szükséget Szenvedő Egyház ((Kirche in Not) katolikus segélyszervezet számára adatokat szolgáltató „Observatoire de la liberté reliegieuse” kutatócsoport szerint 2016 és 2018 között nem tapasztaltak — sem a kormányzat részéről, sem a társadalomban — egyetlen vallásszabadságot csorbító cselekményt sem. Ugyanakkor azt a tényt is szóvá tették, hogy a „nem muzulmán közösségeknek nincs elegendő számú kultuszhelyük, valamint növekedésük továbbra is probléma Oránban”.

Noha az Ománi Szultanátus és a Vatikán között nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat, Mgr. Paul Hinder „jó kapcsolatokat” ápol a hatóságokkal.

Fordította: Hantos-Varga Márta

További források:

https://www.youtube.com/watch?v=3sVGv0VV22s

https://www.youtube.com/watch?v=GRSI3LXkQ04

https://www.liberte-religieuse.org/carte-intolerance-religieuse-2018/

 

 
 
Read 1300 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés