Áldás a felújított iharosi Gyümölcsoltó Boldogasszony-templomra

2022. június 26-án Varga László megyéspüspök megáldotta a felújított iharosi Gyümölcsoltó Boldogasszony-templomot, illetve a templom körül kialakított keresztutat. Az ünnepi szentmisén tizenegy fiatal a bérmálás szentségében részesült.

img012

– Jó ideje készültök már a bérmálás szentségének felvételére. Ami a mai napon történik, az nem befejezés, hanem kezdet. Amit eddig megtanultatok és megismertetek, az szárba kell, hogy szökkenjen életetekben – szólt a bérmálkozókhoz a megyéspüspök prédikációjában. – Az evangéliumban Jézus odafordul valakihez, és azt mondja neki: „kövess engem!” A folytatás annak a döntésnek meghozása, hogy nemcsak vallásos akarok lenni, nemcsak hittanra vagy misére akarok járni, hanem követni akarom Krisztust. A kereszténység akkor kezdődik igazán, mikor ki-ki meghozza személyes döntését, hogy követni akarja Krisztust. Ekkor Jézus első kérdése ez: „mit hagysz el értem? Ha követni akarsz, akkor ennek ára van. Miről mondasz le az irántam való szeretetből?”

img004

Sokféle választ lehet megfogalmazni erre a kérdésre. Az evangéliumhoz kapcsolódóan egy olyan gondolatom van, ami lehet, hogy nem jut eszünkbe akkor, amikor Krisztus követése mellett döntünk. Hajlandóak vagyunk-e lemondani mi keresztények a haragról, a gyűlölködésről és a bosszúról?

Az evangélium elején arról hallottunk, hogy Jézus átmegy tanítványaival a szamáriaiak földjén, akik nem fogadják be őt. A tanítványok bosszúból le akarják hívni a villámot rájuk, erre Jézus azt mondja: nem tudjátok, milyen lélek lakozik bennetek.

Hajlandóak vagyunk-e Krisztus iránti szeretetből lemondani az ellenségeskedésről és a gyűlölködésről, majd elindulni a szeretet és megbocsátás, kiengesztelődés útján? Ha azt a döntést meghozom a Krisztuskövetéshez kapcsolódóan, hogy szeretni akarom embertársaimat úgy, ahogyan Jézus tanította, szerette őket elmenvén egészen a végsőkig, az ellenség szeretetéig, akkor az első, amiről le kell mondanom, az a bosszú.

img002

A bosszú legegyszerűbb formája a pletyka, amikor a másik háta mögött beszélünk. Mikor kibeszéljük embertársunkat és lehetetlenné próbáljuk tenni, hogy tiszta szívből szeressék azt a másik embert. Amikor elkezdünk pletykálni és rosszat mondunk a másikról, akkor megfertőzzük az embertársaink szívét a bűnnel. Rosszat mondunk a testvérünkről, s ezzel elültetjük a gyanút azoknak a szívében, akik ezt hallgatják. Mikor továbbadjuk a rosszat, akkor szellemi fertőzést csinálunk, romboljuk a szeretetet, a másik ember tiszteletét. Finoman bosszút állunk az ellenségünkön. Nem támadjuk nyíltan, csak lejáratjuk.

Készek vagyunk-e mi keresztények, Krisztus iránti szeretetből lemondani a bosszúról? Ha igen, akkor már hatalmasat léptünk előre a szeretet útján. Természetesen nem csak lemondani kell. Jézus azt mondja: „ha szerettek engem, tartsátok meg parancsaimat.” Nem elég csak azt mondani, hogy nagyon szeretlek Úr Jézus, de közben nem teszem meg, amit mond.

img014

Az iránta való szeretetnek mértéke nem az emelkedett szív, hanem az evangélium tettekre váltása. Ezzel is adósai vagyunk a világnak, a környezetünknek. Élünk, de nem az evangélium szerint. Nem az örömhírt éljük, hanem élünk a világban és időnként megpróbálunk jó emberek lenni.

Jézus többet kér tőlünk. Nem csak azt kéri, hogy legyünk rendes állampolgárok, jó emberek, hanem azt, hogy váltsuk tettekre az ő tanítását, az evangéliumot. Ez is annak a döntésnek a következménye, hogy követni akarom Krisztust – fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában, melyet követően kiszolgáltatta a bérmálás szentségét a tizenegy fiatal számára.

img003

A szentmisét követően Laczkó-Angi Gyula helyettes esperes, plébános elmondta: a felújítás keretében elkészült a templom külső rekonstrukciója, megújult a járda és a bejárati rész, valamint a vízvezeték és a tető cseréje is elkészült.

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

 
Read 1052 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés