„Nem pártfogója, hanem jó barátja vagyok az istenfélő magyar nemzetnek” – Felavatták Pacelli bíboros emléktábláját Nagykanizsán

Október 25-én Varga László megyéspüspök áldotta meg az emléktáblát, mely az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus nagykanizsai vonatkozású eseményének állít emléket.

image009

1938-ban, a Kongresszusról visszatérve Eugenio Pacelli bíboros, pápai legátus, akit egy évvel később XII. Piusz néven pápává szenteltek és Serédi Jusztinián hercegprímás Nagykanizsán búcsúztak el egymástól.

A különvonat 22 óra 20 perckor érkezett a nagykanizsai állomásra, ahol Pacelli bíboros „Éljen Magyarország! Éjen Mária országa!” felkiáltással, magyar nyelven üdvözölte a tiszteletére összegyűlt több száz hívőt. Ezt követően a pápai legátus a peronon állva egy teljes órán keresztül minden egyes eléje járuló hívőt áldásban részesített, majd „Éljen Krisztus Király!” köszöntéssel búcsúzott el Magyarországtól.

image001

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából 2021-ben állított, mészkőből és márványból készült emléktáblát Bárczi Miklós és a nagykanizsai Jézus Szíve Plébánia kezdeményezésére Szemenyey-Nagy Tibor szobrászművész készítette.

image001 2

Az ünnepi alkalmon Várnai László esperes-plébános köszöntötte a jelenlévőket. A plébános köszöntőjében hálát adott az elkészült alkotásért és mindazokért, akik segítették a kezdeményezés megvalósulását. Ezt követően a szobrászművésszel közösen leleplezték az alkotást, majd Varga László megyéspüspök megáldotta az emléktáblát.

image007

„Nem pártfogója, hanem jó barátja vagyok az istenfélő magyar nemzetnek”

XII. Piusz Eugenio Pacelli néven római arisztokrata családban született 1876. március 2-án. Rendkívüli tudástára és buzgóságára sokan figyeltek a Vatikánban, így 1901-ben a Szentszék szolgálatába állott. 1917-ben kapott Münchenbe nunciusi kinevezést, 1929-ben elnyerte a bíborosi rangot. Szentszéki államtitkárként Pacelli 1939. február 10-ig szolgálta az egyházat. XI. Piusz szívesen bízta meg államtitkárát személyi képviseletével és küldte külföldre, a nemzetközi eseményekre. Pacelli jelentősen meghatározta a szentszék politikai irányvonalát. Majd egy évtizedig végzett példás szolgálata után 1939. március 2-án választották XII. Piusz néven pápává. A magyar zarándokokat mindig kitüntetett figyelemmel fogadta, a koronázásán megjelent magyar küldöttségnek pedig ezt mondta: „Nem pártfogója, hanem jó barátja vagyok az istenfélő magyar nemzetnek.”

XII. Piusz pápa a második világháború után atyai szeretetének éber figyelmével kísérte a magyarországi eseményeket és az 1956-os forradalom kirobbanása után minden rendelkezésére álló eszközzel küzdött a magyar nép leigázói ellen.

Fotó: Kovács Krisztián

2021.10.26.

 
Read 1135 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés