„A szabadságot Krisztus szerezte meg nekünk!" – Püspöki szentmise Homokkomáromban

Október 13-án Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be szentmisét a homokkomáromi Kisboldogasszony-templomban, ahol minden hónap 13-án, a kegyhely engesztelő napján zarándokok százai gyűlnek össze.

„Testvéreim! A szabadságot Krisztus szerezte meg nekünk! Álljatok tehát szilárdan, s ne hagyjátok, hogy újra a szolgaság igájába hajtsanak titeket!" – idézte Szent Pál apostol galatákhoz írt levelét a megyéspüspök prédikációjában.

„Milyen az a Szabadság, melyet Krisztus szerzett meg nekünk? S milyen a világ által felkínált szabadság? A világ által felkínált szabadságnak a lényege, hogy akkor vagy szabad, ha azt csinálsz, amit szeretnél, ha van elég pénzed, kapcsolatod, s ha nem szólhat bele senki a terveidbe. Akkor vagy szabad, ha megvalósíthatod a vágyaidat, s mikor nincs fölötted senki, aki irányítana. Ez a szabadság-eszmény a világ részéről.

IMG 8129

Milyen az a szabadság, amelyet Krisztus szerzett meg nekünk? Ez az a szabadság, amelyet Ő maga, illetve a Szűzanya és a szentjeink is elénk éltek. A krisztusi szabadság lényege pont ellenkezője a világ által felkínált szabadságnak, melynek kulcsfogalma a függetlenség, az autonómia.

A Jézus által elénk élt szabadság kulcsfogalma a függés. Önként, szabadon és szeretetből függni egyvalakitől, a mennyei Atyától, s az Ő akaratától. Mivel Jézus mindig ezt tette, s olyan szintű függésben volt a mennyei Atyától, hogy az Atya akaratát a saját eledelének tekintette, ebből táplálkozott, ő volt a legszabadabb köztünk. Mindig, szeretetből, önként függött minden helyzetben a mennyei Atyától, s az Ő akaratától. Ezért nem tudott fogást találni rajta a Sátán. – fogalmazott a főpásztor.

A szentmise előtt keresztutat jártak a zarándokok, a szentmisét követően pedig szentségi körmenetre indultak a templom körül.

A prédikáció teljes hanganyaga letölthető az alábbi linkről:
Varga László megyéspüspök prédikációja 2020.10.13-án.

Archív fotó: Kling Márk

 
Read 798 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés