Mária és a Székesegyház volt a pályázat ihletadója

Az Ars Sacra-programsorozat részeként két rajzpályázat anyagából nyílt kiállítás a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban szerdán.

img001

A Nagyboldogasszony-székesegyházam elnevezésűt a kaposvári katolikus iskola, a Mária az én égi édesanyám címűt a Kaposvári egyházmegye hirdette meg. Farkasné Magyar Anikó, az egyházmegyei hitoktatás szakmai felelőse az eseményen elmondta, az általános iskolai pályázatra 180 alkotás érkezett az elmúlt a tanévben, az egyházmegyeire 576, amelyből a zsűri 71-et díjazott. A rajzpályázatra az egyházmegye területén élő hittanos óvodások, általános és középiskolás fiatalok nevezhettek. A megnyitón elhangzott, a katolikus iskolában már nagy hagyománya van a rajzversenyeknek, az egyházmegyében azonban még újdonságnak számít.

b4b5af93fb764c88842c72da8b2b92cf

Puczné Karvaly Kinga, a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola pedagógusa érdeklődésünkre elmondta, a legtöbben rajz- és hittanórán készítették el a műveket. Voltak, akik az iskolából átsétáltak a székesegyházba, hogy alaposan megismerjék az épületet, és részletgazdagabban ábrázolhassák. A legtöbben színes ceruzával alkottak, de vízfestékkel és temperával is dolgoztak. A felsősök főként fekete tűfilckontúros technikával készítették a képeket. – Egyik tanítványom ötletéből született meg a rajzpályázat – mondta a pedagógus. – A gyerekeknek a kedvenc helyüket kellett megjeleníteniük a papíron. Egyikük megkérdezte, hogy a templomot is lerajzolhatja? Ekkor döntöttem úgy, hogy szervezünk egy ilyen témájú versenyt – tette hozzá Puczné Karvaly Kinga. A fiatalok alkotásait október 14-ig lehet megnézni a könyvtárban.

Szöveg: Marosi Gábor

Fotó: Salfay András; Putzné Karvaly Kinga

Forrás: Sonline.hu; Katgim.hu

 
Read 618 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés