A koronavírus járvány első pillanatától kezdve fogad betegeket a tokiói katolikus kórház. Míg néhány japán egészségügyi intézmény elutasította a Covid-19 páciensek felvételét, a St. Marianna Medical University Hospital vezetése a pandémia kezdetén úgy döntött, hogy befogadja mindazokat, „akiknek nincs hova menniük”.

A 777 csapata arra buzdít valamennyi magyart, hogy Trianon századik évfordulóján, június 4-én, magyarországi idő szerint délután fél ötkor közösen imádkozzunk hazánkért és valamennyi nemzettársunkért.

Az észak-kelet pakisztáni Szahival városának fiatal katolikusai a koronavírus válság végéig szolidaritási akciót szerveznek: esténként több száz rászorulónak osztanak ételt. Ashiknaz Khokhar, a csoport vezetője a Fides katolikus hírügynökségnek meséli: „A hajléktalanokat támogatjuk, elsősorban azokat, akik az utcán alszanak. Nem rendelkeznek megélhetési lehetőséggel, s az útszéli fák alatt telepedtek meg. A [390.000 főt számláló] város katolikus közösségében a plébánia papjai közreműködésével élelmiszerbankot hoztunk létre. Ezen keresztül szeretnénk elérni a peremre került legszegényebbeket. Kicsiny és aktív keresztény csapatunkat az élelmiszerek kiosztásakor muzulmán, valamint hindu barátaink is segítik.”

Ferenc pápa 2020. május 26-án, kedden Főtisztelendő Dr. Kerekes László szentszéki tanácsost, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébánia plébánosát Tharros c. püspökévé és a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki.

2020. szeptember 27-én tartjuk az elvándorlók és menekültek 106. világnapját. A Vatikán május 15-én tette közzé Ferenc pápa üzenetét, amelyet ebben az évben a saját országukon belüli helyváltoztatásra kényszerített emberek „gyakran láthatatlan drámájának” szentelt. Helyzetüket „a Covid-19 járvány következtében kialakult világválság tovább súlyosbítja” – hívta fel a figyelmet a pápa.

A társadalom részéről többen indítványozták, hogy június 4-én délután fél ötkor szólaljanak meg országszerte a harangok.

Az olasz katolikus egyház életében kisebb mérföldkő lett 2020. május 18-a, hiszen ismét lehet nyilvános istentiszteletet tartani.

Varga László megyéspüspök nyári lelkigyakorlata 2020. augusztus 13-tól 15-ig kerül megrendezésre, a kaposvári Szent Imre templomban. A lelkigyakorlatot az aktuális járványhelyzet függvényében személyesen élőben, vagy on-line közvetítés által lehet követni, melyről később adunk pontos tájékoztatást.

Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés