A Katolikus Karitász a földrengés után kötelességének érezte az azonnali segítségnyújtást hálózatán keresztül, és felvette a kapcsolatot a sziszeki karitásszal. Az első napokban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 10 millió forint segélyt küldött Horvátországba, valamint az év első napján megérkezett a helyszínre a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 1,6 millió forint értékű szállítmánya, benne létfontosságú eszközökkel, élelmiszerrel, takarókkal.

„Vakcinát mindenkinek. 20 megjegyzés egy igazságosabb és egészségesebb világért" címmel 2020. december 29-én a Ferenc pápa által létrehozott Covid-19 Vatikáni Bizottság – együttműködésben a Pápai Életvédő Akadémiával – dokumentumot adott ki.

Új, épített orgonával gazdagodott a körkápolna Kaposváron. A három méter magas és másfél méter széles, fából készült hangszert az elmúlt napokban szerelte össze az építőmester, a hétvégén pedig már a hívek is megcsodálhatták a hangját.

Megszentelték a Balatont Vízkereszt alkalmából. Szűcs Imre balatonlellei plébános a helyi templomban tartott szentmisét követően a partról áldotta meg a tavat.

Ilyenkor, új év kezdetén általában elgondolkodunk azon, hogy szüleinken, tanárainkon kívül kik azok a meghatározó személyek, akiktől bármiféle kapaszkodót, szellemi-lelki táplálékot kaptunk. Olyan bölcsességet, tettekre sarkalló muníciót, ha úgy tetszik, kegyelmi ajándékot, amelyből mindenkor meríthetünk. Az újságíró sem kivétel ez alól.

Az ünnepi megyehét és a programjai idén a koronavírus-járvány miatt elmaradnak, de ennek ellenére is fontos megemlékezni a megyecímer adományozásának az 523. évfordulójáról.

„Örülünk és büszkék vagyunk, hogy maga a papunk. Vigyázzon magára, hogy nagyon sokáig közöttünk lehessen.” Kaposfőn így fogadták a hírt, hogy idén Somos László plébános, a Kaposvári Egyházmegye általános helynöke kapta a Szent Márton-díjat a cigánypasztorációban végzett munkája elismeréseként.

2021. január 7-én, a nagyrécsei Szent László-templomban celebrált szentmisét követően, Varga László megyéspüspök a helyi temetőben örök nyugalomra helyezte Tihanyi László nyugalmazott zalakomári plébánost.

A Kaposvári Egyházmegyében 2021 szeptemberében kezdődik el az I. egyházmegyei zsinat. Fontosnak tartjuk ennek lelki és kateketikai előkészítését is a hívek körében. Varga László megyéspüspök úr ezzel a szándékkal úgy rendelkezett, hogy minden hónap első hétvégéjén, a plébániákon mutassanak be szentmisét az egyházmegyei zsinat munkájáért, valamint beszéljenek az atyák olyan előre meghatározott témákról (prédikáció és/vagy katekézis keretében), amelyek segítik a hívek tudatos, aktív részvételét az egyház, az egyházmegye és a plébánia életében.

Varga László megyéspüspök vasárnaponként Kaposvár különböző templomaiban mutat be szentmisét, melyek helyszínei és időpontjai alább olvashatóak:

Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés