Három hónappal az „Amazóniának szüksége van rád!” akció kezdete után több mint 700.000 brazil reál (mintegy 112.000 euró) gyűlt össze, amelynek eddigi felhasználásáról egy most megjelent kiadvány számolt be. A brosúra a fotókon kívül közli az adományt kapó egyházmegyék felelőseinek tanúságtételeit, valamint közreadja az összegek elköltésére vonatkozó pénzügyi beszámolót. A beérkező segélyt élelmiszeradományokra és higiéniai termékekből összeállított csomagokra költötték.

A Mi Otthonunk — lingala nyelven Ndako ya biso — kezdeményezés 2004 óta ismert a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Eddig hozzávetőlegesen 2500 utcagyereknek tették lehetővé, hogy visszatérhessen saját családjába. A gazdasági gondok és a megélhetési nehézségek ugyanis nemegyszer arra kényszerítik a szülőket, hogy lemondjanak gyermekeikről. Az említett szervezet 40 nevelőt foglalkoztat. Azon fáradoznak, hogy előkészítsék a gyerekek visszatérését otthonaikba, s jobb jövőt biztosítsanak mind számukra, mind családjuk számára.

A mostani időkben nagy szükségünk van a hívő emberek közös felelősségvállalására és példaadására a válsághelyzetek és a társadalmat érintő kérdések kapcsán. Erről beszélgetett Fialovszky Magda Fabiny Tamással, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökével az Új Város folyóirat oldalán.

A Kaposvári Egyházmegye Püspöki Hivatala július 20-tól augusztus 3-ig zárva tart.

A nyugat-afrikai Burkina Faso Malival és Nigerrel határos régióiban bezártak az iskolák, mivel több épületet felgyújtottak, számos tanítót megöltek.

A belga katolikus portál pár napja tette közzé egy családanya levelét. Mindkét gyermeke értelmi fogyatékos, a maszkviselés sajátos gondok elé állítja őket. A mindennapok olyan oldala tárul elénk, amely bizonyára elkerülte figyelmünket. Több szempont „ütközik”. A vallomás elgondolkodtató. A háttér jobb megértéséhez két adat: Belgiumban július közepéig 62.781 megbetegedés történt, s 9787 fő hunyt el koronavírus következtében.

Néhány hónapja jártam az Egyesült Államokban: ez az utazás arra késztetett, hogy eltöprengjek egy olyan dolgon, ami hűen tükrözi a kortárs kultúrát. Mégpedig arról, hogyan gyakorolják a vezetői attitűdöt (leadership) a különböző társadalmi körülmények között.

Pár hónapja fogalmazódott meg bennünk igazán az érzés, hogy csapatunknak, a Barcsiókia Délutánok és a Mustármag Táborok szervező gárdájának szüksége lenne egy olyan építő programra, ahol csak magunk vagyunk, s nem kell közben 30-40 gyerekért felelősséget vállalnunk. Ezért is gondoltuk úgy, hogy a Balaton körbebiciklizése egy megfelelő választás lenne számunkra, hiszen mindannyian kedveljük a kihívásokat és így kicsit ki tudtunk lépni a megszokott kerékvágásból.

Évtizedeken keresztül Chile egyik legnagyobb problémája a közoktatás kérdése volt. Az egymást követő kormányok mindig újabb és újabb modellt javasoltak: az ország oktatási rendszere újjászervezésének különböző formáit. Amikor úgy tűnt, hogy e területen végre a jobbítás útjára lehet lépni, társadalmi mozgalmak és egyetemista csoportok képviselői árasztották el az utcákat. Az apparátus, valamint a nem működő rendszer ellen tüntettek.

Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés