Családok

Virtuális világ – veszélyek és lehetőségek

  • Tartunk a virtuális világ ismeretlenségétől?
  • Féltjük a gyermekeinket a virtuális világtól?
  • A gyerekünk jobban ért a kütyükhöz, mint mi?
  • Hogyan fedezzük fel a virtuális világ értékeit?
  • Mit tegyünk, hogy élvezhessük a virtuális világ előnyeit, és minimalizáljuk a kockázatait?

Ezekre a kérdésekre kaphatjuk meg a választ 2018. április 14-én, szombat délután a püspökség nagytermében.

Az előadó Abai Tibor villamosmérnök, hétgyerekes schönstatti családapa lesz, akinek szívügye, hogy ez irányú ismereteit minél szélesebb körben megossza.

Erre az előadásra most felnőttek, szülők és nevelők jelentkezését várjuk!

Ha felkeltette érdeklődését, kérjük, itt jelentkezzen!

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS

 

A Kaposvári Egyházmegye családpasztorációs munkacsoportja Családi Életre Nevelés módszertani bemutatót, képzést szervez az idei évben, elsősorban a családi életre nevelés oktatásában tenni akarók számára.

Az időpontok: 2018. június 20-21. (szerda-csütörtök), augusztus 23-24. (csütörtök-péntek), szeptember 17-18. (hétfő-kedd).

Az alkalmakon a képzés azelső napon 10.00-18.00 óráig, a második napon 9.00-16.00 óráig tart, ami a 3×2 nap során összesen 45 óra.

A képzést a CSÉN program kidolgozói, Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes és a Parázs Központ munkatársai tartják.

A CSÉN képzés teljes részvételi díja: 30.000 Ft/fő, ami nem tartalmazza az utazási, étkezési és esetlegesen szükséges szállás díját.

A Kaposvári Egyházmegye vezetése szeretné a fenntartásában működő iskolákban, illetve a hozzá kapcsolódó közösségekben ezt a programot bevezetni és segíteni.Ezért a képzésben résztvevők közül támogatni tudjaa hitoktatókat és más olyan személyeket, akik vállalják, hogy hittanóráikon, illetve ifjúsági közösségek összejövetelein ezt alkalmazzák. Aki ezt a támogatást igényli, kérjük, hogy a jelentkezési felületen ezt jelezze! Azok a hitoktatók, akiknek a szeptemberi CSÉN képzés ideje alatt hittanórája lenne, püspöki engedéllyel elhagyhatják óráikat.

Mivel a képzésen résztvevők száma korlátozott, ezért kérjük, hogy részvételi szándékát minél előbb jelezze a jelentkezési űrlap kitöltésével!

Ha több információra van szüksége, további kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!

Radnai István és Márta családreferens házaspár radnaihp@gmail.com 30/283 7734; 20/459 4432

Jelentkezni itt lehet:

https://docs.google.com/forms/d/1jlmRDvG9wSDRmreQ2YwYzoNVhLGx4kpmsLNOalV7mMU/edit

Jegyesoktatói tapasztalat, hogy a fiatalok nagy hiányossággal érkeznek életük meghatározó eseményéhez. Sokszor nagyon minimális ismeretük van önmagukról, a másik nem sajátosságairól, illetve az emberi kapcsolatokról. A nemiségről való helyes látásmód kialakítása és a házasságra való felkészítés kisgyermekkorban kezdődik a családban (AL208), illetve a kisiskoláskorban, majd a serdülőkorban folytatódik, és csak harmadik állomása a jegyesek felkészítése (Ferenc pápa).

Szeretnénk a családi életre nevelést (CSÉN), mint az iskolai oktatás és nevelés tárgyát, az egyházmegye katolikus és önkormányzati iskoláiban is szorgalmazni és lehetőségét megteremteni. Erre kormányzati szándék is van. “Az új NAT-ban a családi életre nevelés kiemelt fejlesztési terület lett 2013-ban. Az oktatásirányítás feltett szándéka, hogy ez a témakör is minden tantárgyban – integrálhatóságától függő mértékében – megjelenjen (pl. Biológia; Történelem; Magyar; stb.). Önálló tantárgyi keretben a következő három tantárgy esetében jelennek meg hangsúlyosan a családi értékek: Erkölcstan; Technika, életvitel és gyakorlat tantárgy; Etika. A nevelőtestületek dönthetnek az évfolyamonkénti órakeret 10%-ának (szabad órakeret) felhasználásáról. Dönthetnek például arról, hogy ebben a 10 %-os keretben szabadon választható tantárgyat vezetnek be. Így lehetőség nyílik arra is, hogy a CSÉN külön tantárgyként vezetődjön be, heti 1 órás keretben az 1-12. évfolyamon. ”(Részlet Bodó Márton NAT titkár összefoglalójából, 2013.) Ezt a munkát segíti a CSÉN Kerettanterv, melynek kidolgozásában Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes vezetésével a Kecskemét-Széchenyi Városi Közösségépítő Egyesület (SZÉK) és az Életünk a Család! Nonprofit Közhasznú Kft. munkatársai vettek részt. 2017. december 1-jén „Boldogabb családokért” Családi Életre Nevelés (CSÉN) módszertani bemutatót és tájékoztatót tartottunk.

 

jEgyben – készülj a házasságra!

 

Szentségi házasságra való felkészítést szerveztünk a 2018-ban házasulandó párok számára. A jegyesoktatás a Kaposvári Püspökség székházában volt, összesen két hétvégét felölelő programmal (péntek estétől szombat estig), melyet képzett házaspárok bevonásával tartottunk. A jegyespárok számára meghatározó élmény, amikor 5-10-20-30 éve házasoktól hallhatnak tapasztalataikról, arról hogy mennyi örömöt ad nap, mint nap a család és arról is, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük.

Ezt követően a párokat az eskető atyák készítik fel a szentségekhez járulásra és az esküvői szertartásra.

A hétvégék időpontjai: 2018. március 2-3. és március 23-24.

Érdeklődni Nyéky Kálmán családreferens atyánál valamint Radnai István és Márta családreferens házaspárnál valamint Balázs Lacinál és Beánál (ballaszmail@gmail.com, 20/4547443) lehet.