Az V. Közel-Keleti Regionális Ifjúsági Találkozó keretében 350 iraki, jordániai, egyiptomi, szíriai, libanoni, valamint francia fiatal gyűlt össze 2019 júliusának utolsó napjaiban Bejrútban. Reményüket egy Jeremiás próféta könyvéből származó mondat szimbolizálja: „Munkálkodjatok annak a városnak békességén, ahova fogságba vittelek titeket, és imádkozzatok érte az Úrhoz, mert annak békességétől függ a ti békességetek is!” (Jer 29,7)

La Croix  2019.07.30.  Jenny Saleh

2019. július 27-én a rekkenő hőség ellenére zenétől, zsibongástól és nevetéstől volt hangos a jezsuiták Kelet-Bejrútban lévő középiskolájának udvara. Több száz 18 és 30 év közötti fiatal vesz részt a jezsuita rendtartomány által szervezett, valamint az Œuvre d’Orient támogatta összejövetelen, amely 2019. augusztus 4-én zárul. A hangulat felizzik, amikor — hosszas repülőtéri várakozás után — az Egyiptomból érkező ifjakat szállító két busz is begördül. A viszontlátás, illetve az első találkozás öröme kézzelfogható. Egyetlen dolog okoz csalódást: vízum hiányában a palesztinai keresztények nem indulhattak útnak.

A Regionális Találkozót 2006-ban hívták életre azok számára, akik nem tudtak/tudnak az Ifjúsági Világtalálkozón részt venni. Dany Younès atya, a közel-keleti, továbbá a Maghreb-országokat magában foglaló jezsuita tartomány provinciálisa elégedett a nagy sikerű vállalkozással, s kiemeli, hogy a mottó azt a törekvést fejezi ki, mely szerint „a fiataloknak a saját hazájukban történő elköteleződésére úgy kellene tekinteni, mint az Evangélium egyfajta interpretációjára”.  A Regionális Találkozót 2018-ban kellett volna megtartani, de Younès atya — a szíriai Homsz városában 2014-ben meggyilkolt holland jezsuita, Frans van der Lugt halálának ötödik évfordulója miatt — egy évvel későbbi dátumra kívánta áthelyezni.

A régió számos tragédiát átélt keresztényeinek szemében a fentebbi jeremiási jelmondat sokatmondó. „A politikai közösségben való elköteleződésünk nem más, mint hitünk kifejeződése. Ámbár 2012 óta a közel-keleti övezet keresztényeinek kivándorlása felgyorsult, mégsem szabad a sajnálkozásban elmerülnünk, hanem a békét, mint a jövő zálogát kell birtokolnunk.” – magyarázza a tartományfőnök. Lényegi megállapítás ez egy szélsőségek uralta térségben.  „Nem szabad magunkat másoktól elszigetelve egyfajta hamis békét építgetnünk, hanem eltérő vallású honfitársainkkal együttműködve kell élhető társadalmat létrehoznunk.” – teszi hozzá. A Regionális Találkozó szervezésében aktív Gabriel Khairallah atya aláhúzza, hogy „a fiatalság a remény és a felebaráti szeretet lángja”, s „arra kell bátorítani őket, hogy higgyenek teljesítőképességükben”.

E napokban a 350 résztvevő a találkozó központi témáján elmélkedik, majd osztja meg egymással gondolatait. Egy előadásokban gazdag hétvége után a fiatalok — „gyakorlatként” — négy napot töltenek el társadalmi munkát végző egyesületeknél, csoportoknál Libanon különböző országrészeiben. Ezek után, a követező szombat-vasárnap, ismét összegyűlnek Kelet-Bejrútban egy-egy spirituális és élményeiket kiértékelő programra, valamint közös ünneplésre.

****

Minden harmadik évben tartanak Regionális Találkozót. 2006-ban Egyiptom, 2009-ben Szíria, 2012-ben Libanon, 2015-ben ismét Egyiptom volt a házigazda. A hatodik összejövetelre 2022-ben kerül sor Jordániában. Ebben az évben 40 francia fiatal is érkezett. Az Œuvre d’Orient szervezet tette lehetővé 33 iraki fiatal utazását, a jezsuita rend anyagi támogatásának köszönhetően pedig 110 egyiptomi, 90 szíriai, 17 jordániai és mintegy 50 libanoni lehetett jelen.

Fordította: Hantos-Varga Márta