Venezuelával foglalkozó írásunkban már említettük, hogy jelenleg az amerikai kontinens eddigi legnagyobb népességmozgása zajlik: a gazdasági helyzet kilátástalansága, a munkanélküliség, a szegénység és politikai bizonytalanság miatt százezrek hagyják el otthonukat. Más-más helyi kultúrával rendelkező, de ugyanazon keresztény vallást valló közép- és dél-amerikaiak kelnek útra egy valamivel biztosabb élet reményében. Az egymással szemközt fekvő egyesült államokbeli Brownsville, valamint a mexikói Matamoros püspökei 2019. június 28-án közös nyilatkozatot adtak ki a városaikat elválasztó folyóba fúlt menekülők sorsa kapcsán.

La Croix  2019.07.02.  Arnaud Bevilacqua

 Az angol és spanyol nyelvű közleményben Mgr. Daniel Flores és Mgr. Eugenio Lira Rugarcia nem csupán Oscar Alberto Martinez Ramirez és kislánya, a két éves Valeria halálára reagált, hanem „bánattól sújtva” emlékeztek mindazokra, akik hasonló körülmények között vesztették életüket. A főpásztorok egy olyan édesanyát említettek meg, akit három gyermekével együtt szintén e folyó mellett találtak holtan, továbbá felidézték mindazokat, „akiknek nevét csak Isten ismeri”. Évről évre ezrek és ezrek érkeznek Közép-Amerikából, s vállalnak kockázatot az áhított „amerikai álom” megvalósítása érdekében. A püspökök Máté evangéliumából vett sorral üdvözölték azon honfitársaik tevékenységét, akik „testvéreiket, a menekülteket” segítik: „Mindazt, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik.” (Mt 7,12) Ezek után az érintett kormányokhoz, valamit az egész társadalomhoz fordultak: „Mindig tudatosítsuk a tényt, hogy a vándorlók ugyanolyan személyek, mint mi, méltósággal és jogokkal rendelkeznek”, továbbá „kezet kell nyújtanunk nekik, valamint segíteni őket, hogy egy jobb jövőt táruljon fel előttük”. Végül Guadalupei Szűzanyához fohászkodtak. Brownsville-ben június 30-án, vasárnap, imavirrasztást rendeztek a fiatal családapa, a 25 éves Martinez Ramirez, valamint kislánya emlékére.

A szimbolikus közös közlemény pár nappal az amerikai püspöki konferencia erőteljes hangvételű kommünikéje után jelent meg. Június 26-án Mgr. Daniel DiNardo bíboros és Mgr. Jo Vásquez, a migrációval foglalkozó bizottság elnöke „mélységes szomorúságukat” fejezték ki. „Ez a fénykép igazságosságért kiált fel az égbe. […] Ki ne nézné e felvételt úgy, hogy közben ne látná annak kudarcát, hogy a migrációs válságra emberséges és igazságos megoldást találjunk?” A püspökök remélik, hogy e kiáltás eljut az amerikai kormányig. „Olyan országnak kell lennünk és maradnunk, mely oltalmat ad az erőszak, az üldözés, a mélyszegénység elől menekülő gyermekeknek és családoknak.” – hangsúlyozzák, s kritikával illetik a migránsoknak kialakított táborokban uralkodó életkörülményeket. „A Kongresszusnak kötelessége kiegészítő anyagi források segítségével biztosítania a fogvatartott gyermekek szükségleteit.” Végül aláhúzzák, hogy „lehetséges és szükséges a menekültek gyermekei, s ezzel párhuzamosan honfitársaink védelme és biztonsága felett is őrködni, s egy olyan hatalmas ország, mint a miénk, képes mindkét feladatnak megfelelni.”

 

Fordította: Hantos-Varga Márta       

Kiegészítő forrás: https://www.cdob.org/bishops-statement-062819/

https://www.thetablet.co.uk/news/11817/pope-francis-profoundly-saddened-by-migrant-drownings