Június 14-én pénteken tartották a Nagyboldogasszony Iskolaközpont év végi hálaadó szentmiséjét a kaposvári Székesegyházban. A szentmisét Bálint Gábor, az Iskolaközpont vezető hittanára celebrálta, aki szentbeszédében hálát adott az elmúlt tanévért.

„Néhány perc, és hivatalosan is véget ér a 2018/19-es tanév. Kézhez kapsz egy bizonyítványt, mércéjét annak, amit ebben az évben elvégeztél. Hiszem, hogy hiteles mércéjét, hiszen mi, tanárok azon voltunk, hogy hitelesen értékeljük a tudásodat. S kézhez kapsz egy másik bizonyítványt, melyet nem mi állítunk ki rólad. Még csak pecsét sem kerül rá, de sokkal fontosabbnak tartom ezt a bizonyítványt annál, mint amit mi adunk majd a kezedbe. Kézhez kapsz egy bizonyítványt Jézustól. Nem értékelem le a tudást, fontos, hogy tudj számolni, írni, olvasni, megismerd a történelem, vagy a természet rejtelmeit. Fontos, hogy információkkal vérteződj fel, hiszen egy információkkal teli világban élünk, viszont van egy fontosabb dolog is.

Az a sok-sok tudás, melyet megszereztél ebben az évben, semmit sem ér, ha nem maradsz ember, ha nem maradsz emberséges, s ha nem maradsz krisztusi ember. A mai evangéliumban egyetlen szó sem esik matematikáról, történelemről, biológiáról, viszont háromszor is szó esik benne valami sokkal fontosabbról. Jézus, mintha csak vizsgáztatná tanítványát, Pétert. Nem azt kérdezi tőle, hogy mennyi egyszer egy, hanem ennél sokkal fontosabbat:

– Péter, te szeretsz engem? Péter, te jobban szeretsz engem, mint a többiek? – Jézus ezt háromszor kérdezi meg. Ha valamit háromszor kérdezek meg, az valamiért fontos számomra. Jézust az érdekli leginkább, hogy mennyire haladtál előre a szeretetben. Vajon előre haladtál benne? Több lettél, vagy elvesztegetted az időt felesleges dolgokra?

 

Az a bizonyítvány, amelyet Jézus ma rólad kiállít, ezt kérdezi tőled. Ebben az egyetlen dologban vizsgáztat téged: gyarapodtál-e a szeretetben? Igen, itt is el lehet bukni, de a jó hír az, hogy van pótvizsga, s nem kell vele várni nyár végéig. Már a mai nap lehetőséged van arra, hogy újra vizsgázz Jézusnál.

Erre biztatlak mindannyiótokat, hogy vizsgáld meg magadat: gyarapodtam-e a szeretetben? Jobban szeretem-e Jézust, mint szeptember elsején? Jobban szeretem-e a másik embert, mint akkor, mikor elkezdődött ez az iskolaév? Jobban szeretem-e édesanyámat, édesapámat, a rokonaimat, mint az év elején?

Ha elbuktál a vizsgán, akkor kérlek, próbáld újra. Ez csak rajtad áll! Néhány perc és bezárjuk az iskola kapuit, a templom ajtaja azonban egész nyáron nyitva lesz!” – fogalmazott a vezető hittanár.

Fotó: Kling Márk