Mivel Venezuelában az állampolgárok életkörülményei egyre nehezebbek, a katolikus egyház sürgetően kéri egy humanitárius folyosó megnyitását. Egyes becslések szerint négy millió személy már elhagyta az országot. „Bennünket, püspököket a kormány gyakran azzal vádol, hogy ellenzékiek vagyunk.” – jelentette ki a Fides katolikus hírügynökség jelentése szerint 2019. május 14-én a sajtó képviselői előtt Mgr. José Luis Azuaje Ayala, a venezuelai püspöki konferencia elnöke.

La Croix, Fides  2019.05.27.

„Sajnos, Venezuelában minden kisarkított: vagy fehér, vagy fekete.” – tette hozzá. Az ország észak-nyugati részén fekvő Barinas püspöke mindazonáltal folytatta: „Egy dolog bizonyos: ha a szegények és az alapvető jogok tisztelete melletti kiállás azt jelenti, hogy ellenzékben vagyunk, nos, akkor igen, mi ellenzékben vagyunk.”

A püspökök majdnem egy évvel a súlyos politikai, szociális és humanitárius válság kezdete után is szilárdan szemben állnak a 2018. május 20-án újraválasztott Nicolas Maduro elnök politikájával. E második mandátum jogszerűségét széles körben vitatják. 2019 januárjában a püspöki konferencia „illegitimnek” és „morálisan elfogadhatatlannak” nevezte a kormányzást. Május 1-jén Mgr. Azuaje „a fegyveres erők, valamint az állambiztonsági szervek elnyomásáról és erőszakos tetteinek fokozódásáról” szólt. A káosz és az éhség elől emberek milliói keltek útra, főképp Kolumbia irányában. Carlos Holmes Trujillo, kolumbiai külügyminiszter május 22-én egy sajtókonferencián „ellenőrizhetetlennek” nevezte a venezuelaiak bevándorlását, s a nemzetközi közösségtől nagyobb fokú együttműködést követelt. Úgy vélte, hogy 1,5 millió amerikai dollár lenne szükséges a menekülők és migránsok ellátására.  Adatai szerint már 1,3 millió venezuelai tartózkodik az országban, s naponta több tízezer személy lépi át a határt.

De nem csupán az egyházfők kérik humanitárius segélyszállítmányok fogadásának biztosítását. Több más szervezet mellett a Caritas is ezt szorgalmazza.  „Közel négy millió venezuelai ment el, s ennek hatalmas társadalmi ára van: szétszakadt családok, egyedül hagyott gyerekek és idősek.” – sajnálkozik Janeth Marquez az intézmény elnöke. „A Caritas igyekszik mindent megtenni, de korlátozott lehetőségei vannak.” A Jezsuita Menekültszolgálat (JRS) latin-amerikai részlegének igazgatója, Mauricio Garcia Durán „a kontinens történetének eddigi legnagyobb és legsúlyosabb migrációjáról” beszél, s rámutat arra, hogy a határ mentén az egészségügyi rendszer terhelése rendkívül erősen megnőtt. Ezen kívül bizonytalanság uralkodik egyes félkatonai csoportok léte miatt is, melyek időről időre vagy egymással, vagy a kolumbiai fegyveres erők tagjaival csapnak össze. A menekülő-vándorlók ezért még kiszolgáltatottabbak, s néhol megjelent a xenofóbia (az idegengyűlölet) is. A kolumbiai Cucuta egyházmegye egyébiránt felajánlotta segítségét a testvérközösségeknek: az év kezdete óta 1 millió ostyát juttatott el a venezuelai hívek részére.

Szerkesztette: Hantos-Varga Márta