Megnyílt a Kárpát-haza Galéria „Boldogasszony” című kiállítása, melyet május 28-ig a Somogy Megyei Kormányhivatal galériájában tekinthetnek meg az érdeklődők.

A tárlatlátogatókat Vetési Bernadett, a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte, majd Dér Tamás, Kaposvár város alpolgármestere elmondta: „Több mint ezer éve, Szűz Mária védelmébe ajánlotta országunkat Szent István királyunk. Ezek nem csak szavak voltak. Nem csak egy szabad felkiáltás volt István szájából, hanem egy ima, amely meghallgatásra talált. Több mint ezer éve Mária vigyáz országunkra, s vigyáz ránk most is.” – fogalmazott az alpolgármester.  

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke kiemelte: „Hálás vagyok az egyháznak, hogy megélhetem a katolikus hitemet, s hálás vagyok azért, hogy Szent István követői lehetünk.”

 

„Mária mindig Jézushoz vezeti az embereket. Ha valaki nem csak művészeti alkotásként tekint ezekre a művekre, hanem nyitott szívvel, akkor fennál a veszély, hogy Mária elvezeti Jézushoz a szemlélőt. S nem csak evangelizál ez a kiállítás, hanem hitünket is megerősíti. Mária a hit asszonya, Erzsébet boldognak hívja Máriát, mikor meglátogatja a szíve alatt a gyermekkel, s azért nevezi boldognak, mert hitt abban, amit az Úr mondott neki. Egy ilyen kiállítás segít abban, hogy megerősödhessünk hitünkben.” – fogalmazott Varga László megyéspüspök, a kiállítás védnöke. 

A főpásztor szavai után Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója nyitotta meg a kiállítást, aki elmondta: „Négy évvel ezelőtt ötvenöt kiemelkedő kortárs művészt kértem fel, hogy fogalmazzák meg a Boldogasszonynak azt a sokrétegű, összetett képét, melyet a művészet évezredek óta korról-korra megtesz. Az alkotók létrehozták azt a csodát, mely kapcsolat természet és Teremtő között.”