Nicaraguában 2018 április közepén kezdődtek heves zavargások, melyek számos halálos áldozattal jártak. Tavaly júliusban Waldemar Stanislaw Sommertag érsek, apostoli nuncius, Ferenc pápa nevében felhívást intézett az erőszak felszámolására. Az ellenzék a demokrácia visszaállítását és Daniel Ortega elnök lemondását követeli. Az egykori gerillavezér 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. A katolikus egyház a párbeszéd előmozdítás érdekében közvetítőként lépett fel a felek között, ezért maga is támadások célpontjává vált.

Zenit 2019. április 13. Marina Droujinina

A Vatican News 2019. április 11-i olasz kiadása szerint Mgr. Silvio Báeznek, Managua segédpüspökének a Nagyhét befejeztével egy időre Rómába kell mennie. Ferenc pápa e döntést a püspökkel való személyes találkozó után hozta meg.

Mgr. Báez már „számos halálos fenyegetést kapott”, s a pápai határozat „valószínűleg biztonsága védelmét szolgálja” – jelzi a Vatican News hírportál ugyanaznapi francia száma. A pápa kérésére a bejelentést egy Managuában tartott sajtókonferencia keretében erősítette meg a főváros érseke, Leopoldo Brenes bíboros, valamint maga az érintett főpásztor. „Elfogadom a Szentatya döntését, teljes és szerető engedelmességgel vállalom azt.” – jelentette ki Mgr. Báez. „Nem én kértem, hogy Rómába mehessek, a pápa hívott.” – tette hozzá. „Odautaztam, s ő testvéri szeretettel fogadott, s [közben] Nicaragua jelen helyzete, egyúttal szolgálatom iránti kiemelt figyelemről tanúskodott.”

A püspök elmesélte, hogy a találkozó során megosztotta a pápával az ország utóbbi egy évét érintő reflexióit. Beszélt a megoldást kereső [egyházi közvetítő] kísérletekről, s arra is emlékeztette a pápát, hogy „egy keresztre feszített népről, egy elzárt országról van szó, ahol a hazugság, az igazságtalanság, az elnyomás, a kettősség uralja a pénzimádó hatalmat”.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Összefoglaló információ: https://www.vaticannews.va/hu/vilag/news/2018-07/a-nicaraguai-nuncius-felhivasa-a-papa-neveben-ujra-parbeszed.html