1959, vagyis a Fidel Castro vezette kubai forradalom győzelme óta, először építhetett a katolikus egyház új istentiszteleti helyet. A Jézus Szent Szíve templomot 2019. január 26-án adták át rendeltetésének a sziget nyugati részén található Pinal del Rio tartomány egyik városában.

 

 

 

Forrás: www.cath.ch  2019.01.29  Jacques Berset

Kuba és a Szentszék közötti kapcsolatok átalakulásának eredményeként több templom megépítését engedélyezték. A floridai Tampában lévő Szent Lőrinc plébánia hívei 95.000 dollárt kitevő pénzadományának köszönhetően a 37 ezer lakosú Sandino városában található az a templom, melynek munkálatai már befejeződtek. Az épület 200 személyt tud befogadni, az építési telket az állam adományozta. A település környékén elsődlegesen déligyümölcsöket és dohányt termelnek. „Késznek látni a templomot olyan érzés, mintha a sötétségből a fényre lépnénk ki.” – jelentette ki Cirilo Castro atya, aki minden munkafolyamatot követett. „Tudtuk, hogy ez a nap egyszer majd elérkezik!” – kommentálta a kubai kormány döntését.

A havannai érsekség adatai szerint a 11,1 millió főt számláló állam lakosainak 60 %- katolikus. A szigeten található 650 templomot 340 pap és 600 szerzetes látja el. A hívek örömét az USA adminisztrációjának erőszakossága rövidíti, hiszen újabb Kuba-ellenes szankciókat kívánnak bevezetni. A Kubai Egyházak Tanácsa „nyugtalanító fenyegetésnek” nevezte a Helms-Burton törvény (1996) egyik fejezetének életbe léptetési szándékát, mely lehetővé tenné a forradalom után elkobzott, kisajátított javak visszaigénylését.

További információ:

https://www.fundacao-ais.pt/noticias/detail/id/5188/