Április 8-án, a kaposvári Jézus Szíve templomban bemutatott szentmise után örök nyugalomra helyezték Fésűs Éva Kossuth-díjas meseírót, Kaposvár díszpolgárát. A szentmisét Varga László megyéspüspök celebrálta, aki homíliájában Dániel próféta könyvét idézte:

 

„»Akik igazságra tanítottak sokakat, tündökölnek örökkön-örökké, miként a csillagok.« Testvérük, akitől most búcsút veszünk, hitt az Igazságban, mesélt a teljességről és élte az egységet. Az Igazság számunkra maga Jézus Krisztus. Minden igazság Krisztushoz mérve lesz igazán súlyos, vagy pedig pehelykönnyű.

Fésűs Éva mesélt a teljességről. Összekapcsolta a természetfelettit, a titkot a látható világgal, a természetessel, s ezt olyan egyszerűen tudta elmondani, hogy még a kicsinyek is értették. Megvolt a karizmája ahhoz, hogy úgy közvetítse az üzenetet, hogy közben teljesen szabad maradjon mindenki, aki hallgatja.

Valamennyien meghívottak és kiválasztottak vagyunk. Most, amikor hálát adunk a Jóistennek az Ő életéért és imádkozunk érte ebben a szentmisében, adjunk hálát a saját kiválasztottságunkért és hivatásunkért is! Hiszen Isten, a mi Atyánk valamennyiünket kiválasztott az Ő szeretetében arra, hogy tanúságot tegyünk az Igazságról, akiben hiszünk és az életünk a titokra, a teljességre irányuljon. Ő választott ki minket arra, hogy ne csak szavainkkal, hanem tetteinkkel is legyünk tanúságtevők.

Adjunk hálát a hitünkért, adjunk hálát azért az életért, amely az Isten országán belüli életünk, s aminek a teljessége a Mennyország. Köszönjük meg elhunyt testvérünkkel együtt, hogy nekünk helyet készített a mi Urunk, Jézus Krisztus, és haza vár bennünket!”

 

A szentmisét követően Fésűs Éva fia, Temesi Balázs egy verssel emlékezett meg édesanyjáról, majd Szita Károly, Kaposvár polgármestere búcsúzott az írónőtől:

„Kevés városnak adatik meg, hogy előbb csak polgárai, majd díszpolgárai között tudhasson egy angyalt. Egy olyan angyalt, aki törékeny alkatával, ám annál erősebb jellemével teszi szerényen a dolgát, azt, amivel a Jóisten először csak megszólította, majd aztán meg is bízta.

»Csepp víz szeretnék lenni, de tiszta, melyben az ég magára lel.« Így vallott Fésűs Éva a törekvéseiről, amikor Kaposvár város díszpolgárává választotta. Aligha lehet szebben megfogalmazni azt az elhívást, amelyhez aztán Éva néni egész életében hű maradt.

Munkássága örök érvényű, egyetemes, szép és igaz, így ezután is betölti küldetését: jobbá teszi a világot, s jobbá teszi Kaposvárt is.” – fogalmazott a polgármester.

„A mesék koronázatlan királynőjét nem temetjük soha. Amit eltemetünk, az csak a test, de nem a szellem és nem a lélek, mert az örökre van. Fésűs Éva soha nem fog nyugodni, mert a meséiben tovább él. Ő, aki megalkotta az örök érvényű mesék mindent megoldó képletét, Ő nem nyugszik, mert a szívünkben hordozzuk azt a belső tartalmat és boldogságot, amit meséi olvasása közben megkapunk” – fogalmazott Rumszauer Miklós, a kaposvári Szent József – Szent Margit templom plébánosa.

A szentmisét követően a Keleti-temetőben helyezték örök nyugalomra Fésűs Éva hamvait. A Kossuth-díjas meseíró 2019. február 21-én, életének 93. évében hunyt el.

Fotó: Kling Márk