A Somogy Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Sikeres Magyarok sorozatának vendégeként tartott előadást Varga László megyéspüspök „Ki vagy te Isten, és ki vagyok én?” címmel. A főpásztor elmondta: A címben szereplő két kérdés Assisi Szent Ferenc leggyakrabban végzett imájából való. Az életrajzírók szerint Szent Ferenc éjszakákon át sóhajtozva imádkozta: »Ki vagy te Isten, és ki vagyok én?«

E két kérdésből fakad egy harmadik: kiért vagyok ezen a világon? Minden, ami az Istennel összefügg, az összefügg az emberrel is és a teremtett világgal is. Azt gondolom, hogy a világban való jelenlétünk, boldogulásunk attól függ, hogy ezekre a kérdésekre mit válaszolunk. Egészen másképp keressük a boldogságunkat, éljük az életünket, kapcsolatainkat, ha erre a kérdésre azt válaszoljuk, hogy Isten nincsen. Ezt nehéz elgondolni, mert nem mi találtuk ki önmagunkat. Ugyanúgy hit kérdése, mint az, hogy Istentől származik minden. Bizonyíték nincs, csak következtetés van. Mi sem csak úgy kitaláltuk, hanem következtettünk, hogy kell legyen valaki, akiből indult az ember élete, a teremtett világ. Ha erre a kérdésre az a válasz, hogy van, akkor a nagy kérdés az, hogy ki ez az Isten?

Ha egy személytelen létező, az egészen más következményekkel jár, minthogyha Isten egy személy. Egy személytelen létezővel nem lehet kapcsolatba kerülni, viszont egy személyt meg lehet szólítani. Ha Isten személy, akkor kapcsolatba lehet kerülni vele, be lehet fogadni az Ő szeretetét és lehet szeretni Őt. Meg lehet szólítani és meg lehet hallgatni is Istent, aki szól hozzánk.  – fogalmazott a megyéspüspök.