A kaposvári Árpádházi Szent Margit Engesztelő templomba várták a hölgyeket szombat délután. Több mint félszáz különböző korú leány, asszony, feleség, özvegy hallgatta meg előbb Dr. Boross László szociálteológus előadását a nők mai helyzetéről. A 21. század a nők évszázada. Az emberiség felismerte, hogy a női identitás teljesen más és ebből adódóan a társadalmi szerep is más kell legyen, mint a férfiaké.  Történeti áttekintést nyújtott a házasság, nőnevelés és a családi élet változásairól.

Kávészünet után Pribék László családteológus a női élet reménytelennek látszó feladatdömpingjébe csillantotta meg az Istenkapcsolat reménysugarait.  A boltban sorban állás közben, buszra várva, ebédet főzve rengeteg időt tölthetünk egy nap Istennel. Ahogy a fa a gyökerével szívja fel a tápanyagokat, a nő ezekben a látszólag „háttérmunkákban” eltöltött csendes perceiből töltődhet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nők gyakran válnak a családjuk kiszolgálásának áldozataivá és belefáradnak a munkába. Annak érdekében, hogy ne fásult anyák és felségek legyenek otthonaikban a nők először Jálics Ferenc prioritáselméletét mutatta be. Az 5 prioritás: 1. Elegendő alvás, hogy életünk ébren töltött óráiban valóban ébren tudjunk lenni. 2. Elegendő mozgás és minőségi étkezés, hogy ne legyünk betegek. 3. Ima, hogy kapcsolatban legyünk az Életünk Urával. 4. Emberi kapcsolataink, hogy minőségi időt töltsünk szeretteinkkel. 5. A munka, amire még így is elég időnk marad. Végül Placid atya örömolimpiájának gyakorlatát ajánlotta. Minden este elevenítsük fel mindazt a jót és örömet, ami aznap ért bennünket, így örömmel térhetünk nyugovóra.

 

Szentmise előtt még alkalom nyílt az interaktív keresztút állomásainak végigelmélkedésére, a feladatok elvégzésére, hogy jobban átélhessük Jézus értünk vállalt szenvedését. A sok lelki táplálék után a délután zárásaként következhetett egy kis boldogsághormon pótlás, mely a csoki szökőkutat körbeállva és gyümölccsel belőle mártogatva valósult meg. A résztvevők egyöntetű véleménye az volt, hogy máskor is jó lenne így összejönni, nem kell feltétlen várni vele a következő nőnapig.

Pusztainé Takács Erika

Fotó: Kling Márk