2019. március 2-án immáron 21. alkalommal került megrendezésre Balatonszemesen Borza Miklós atya, Nagy Attila és Nagyné Tóth Mónika szervezésében a Balatonszemesi Ifjúsági Találkozó. Az egyházmegyéből mintegy 450 gyermek, fiatal és felnőtt érkezett, hogy együtt ünnepelje az Oltáriszentséget, és méltón készüljön lelkileg a nagyböjti időszakra.

A délelőtti tanítást dr. Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára tartotta, aki a 2020-ban megrendezésre kerülő kongresszus részleteiről, eddig megvalósult és ezután következő programjairól beszélt a hallgatóságnak. A főtitkár hangsúlyozta: mindannyiunk munkája elengedhetetlenül szükséges a kongresszus sikerességéhez – majd személyes feladataink fontosságára hívta fel a figyelmet:

– imádkozzunk

– személyes kapcsolatunkat mélyítsük el Jézussal

– a szentmisét aktívan és minél gyakrabban látogassuk

– kapcsolódjunk be állandó szentségimádásba

– szeressük az Egyházat

– tegyünk tanúságot hitünkről

– vállaljunk önkéntes munkát és hívjunk meg másokat is a programokra

– kapcsolódjunk be az előkészületekbe

– tájékozódjunk folyamatosan a honlapon ( https://www.iec2020.hu/hu )

– iratkozzunk fel a MISEVLOG csatornára, ahol videók formájában kapunk magyarázatot a szentmise különböző mozzanataira.

– kövessük az eseményeket Facebookon és Instagramon.

Kornél atya tanítását személyes tanúságtételei tették még hitelesebbé.

Az előadás végén minden jelenlévő mobiltelefon tartót és szentképet kapott ajándékba a kongresszus logójával ellátva.

A tanítás után a „nagyobbak” kiscsoportokban beszélgethettek az előadás témájáról, melyekhez Kornél atya segítő kérdéseket is biztosított.

 

Ez idő alatt a kisgyermekek többféle program közül választhattak. A helyi hitoktató, Koncsag Renáta és testvére vezetésével kézműves foglalkozáson húsvétváró bábot készíthettek. Nyéki Kálmán atya és Török Daniella bábelőadásra invitálta a gyerekeket, ahol Riska, Csibe és Puszedli nagyböjtről, gyógyulásról, bűnbeesésről beszélgetett. Pusztainé Takács Erika (Erás) a kamaszkori változásokat A hétfejű tündér című Lázár Ervin mesén keresztül mutatta be papírszínházában. Sipos Edit és Rangitsné Beck Adrienn „Eucharisztia, életünk központja” címmel gyönyörű padlóképeket készített közösen a gyermekekkel. Házakat, majd a házak között utakat építettek. Elmesélték, hogy Jézus már születése előtt úton volt, és meglátogatta az embereket – bement hozzájuk, beszélgetett velük, kíváncsi volt rájuk. Segített nekik, gyógyított, tanított – és ez ma is így van. Ki kell nyitni a házunk, a szívünk ajtaját, hogy hozzánk is betérhessen, elidőzhessen.

 

Délben, a korábbi évekhez hasonlóan, a helyi hívek munkájának köszönhetően bőségesen jóllakhatott gyermek és felnőtt egyaránt – ételben és italban nem volt hiány, a találkozó végén uzsonnázni is lehetett.

Délután képkereső és kvízjáték színesítette a programot, majd elcsendesedtünk az Oltáriszentség előtt. Varga Péter atya vezetésével kinyitottuk szívünk ajtaját, hogy Jézus szeretete átjárhasson bennünket.

 

A találkozót szentmise zárta, melynek főcelebránsa Sándor László atya volt. Gondolatai a gyermeki bizalomról, „szuperségünkről” sokunk lelkében megmaradtak.

A Jóisten talán sokszor dob minket „mély vízbe”, sokszor ad megoldhatatlannak tűnő feladatokat, kihívásokat, de sosem hagy magunkra. Erőt, bátorságot, kitartást és hitet ad minden találkozás Vele és azokkal az emberekkel, akik hozzá tartoznak.

Jézus ma szívesen időzne nálad! Nyitva van-e szíved ajtaja, hogy beléphessen? Bízol-e benne úgy, mint egy kisgyermek? Tudod-e mondani: „Maradj MÉG!” ?

Szöveg: Balogh Erzsébet, hitoktató

Fotó: Kling Márk