Vasárnap délután, a Katolikus Iskola tornatermében tartották a Házasság Hete kaposvári megnyitóját. Az egész héten át tartó országos programsorozatba immáron negyedik alkalommal kapcsolódott be egyházmegyénk, több mint háromszáz pár megszólításával – mondta el Ház Gergely, a Csakazértis Családokért Egyesület elnöke.

A megnyitóünnepségen Szita Károly, Kaposvár polgármestere a család fontosságát hangsúlyozva elmondta: “Hitem szerint a legszebb és legerősebb kötelék egy férfi és egy nő között a házasság, melyet a gyermeknevelés koronáz meg. A házasság a legkisebb, s egyben a legerősebb közössége ennek a városnak.”

 

Varga László megyéspüspök köszöntőjében Szűz Mária és testvére, Márta példáján keresztül a szemlélődésre hívta a házaspárokat. „A szemlélődés lényege: én befogadom Őt és Ő befogad engem. Ez Istenre vonatkozik, de milyen szép lenne, ha a házaspárok így élnék a kapcsolatukat. Naponta szükséges lenne legalább egy óra semmittevés a házasoknak, mikor nem csinálnak mást, mint jelen vannak egymás számára. Én befogadom őt, és ő befogad engem, s tele van élettel, erővel és örömmel a kapcsolat. Mikor ez történik, akkor az a szeretet és ajándék, ami akkor sem szűnik meg, mikor krízisek vannak, lángot kap és betölti a házaspárok szívét.

 

A köszöntők után a Csiky Gergely Színház színművészei, Nyári Szilvia és Sarkadi Kiss János tartottak előadást, majd a Z-generáció együttes koncertezett. A programok ideje alatt gyermekvigyázást biztosítottak, melyre légvárral, lufihajtogatással, kézműves programokkal várták a gyermekeket.

A Házasság Hete kaposvári programjai elérhetőek az alábbi linken: Házasság Hete 2019 Kaposvár

Fotó: Kling Márk