Február 2-án szombaton Homokkomáromban ünnepelték a Megszentelt Élet Napját a Kaposvári Egyházmegyében. Az ünnep alkalmából a Nyolc Boldogság Közösség látta vendégül az itt szolgáló közösségek papjait, szerzeteseit nővéreit, akik beszélgetésen, majd közös szentmisén vettek részt, melyet Varga László megyéspüspök celebrált.

A főpásztor háláját kifejezve szólt homíliájában: „Ti Krisztuséi vagytok, Krisztus pedig az Istené! Tulajdonul lefoglalt nép vagyunk, s ez csodálatos ajándék, hatalmas méltóság. Az életünk megszentelt élet. Részben azért, mert Krisztus a Szentlélek által mindannyiunkat megszentelt, részben pedig azért, mert ezt elfogadtuk. Elfogadtuk a hivatásunkat, elköteleztük magunkat fogadalmakkal és ígéretekkel arra, hogy nem leszünk a magunkéi.

 

Nem lehet elégszer megújítani a részünkről ezt az ajándékot, hogy az Övéi vagyunk. Naponta hálával kell ünnepelni, hogy valakihez tartozunk. Méltatlan vagyok ehhez a kapcsolathoz, de Ő kiválasztott. Nem azért, mert szép vagyok, nem azért, mert okos vagyok, hanem azért, mert Ő szeret. A kiválasztásom alapja egyedül a szeretet, az Isten szeretete irántam. Ez nem változik. Örök, stabil és változatlan. Naponta hálásan meg kell ünnepelnünk odaállva az Úr elé, hogy köszönöm, hogy a Tiéd vagyok. Köszönöm, hogy tulajdonul lefoglaltál, s én erre válaszolhattam ígéretekkel, fogadalmakkal, amelyeket naponta megújítok.

 

Amikor ezt a meghívást ünnepeljük, akkor el tudjuk fogadni a küldetésünket, miszerint nem csak abban az értelemben nem vagyunk a magunkéi, hogy lefoglalt bennünket Krisztus, hanem abban az értelemben sem, hogy minket Isten a világnak szánt.

Isten az örömhír továbbadására a világnak szánt bennünket. Arra, hogy jel legyünk, hogy örömhír legyünk, hogy tanúságot tegyünk. A szerzetes és a pap az evangelizációért van. Azért, hogy legyen, aki továbbadja az örömhírt, Isten országának az örömhírét. Ma, a Megszentelt Élet Napján újítsuk meg hálánkat és elköteleződésünket, hogy teljes szívvel, teljes lélekkel, teljes elménkkel és minden erőnkkel szeretet-válasszá tudjunk válni.” – fogalmazott a megyéspüspök.

Fotó: Kling Márk