2019. február 3 és 5. között Ferenc pápa Abu Dzabiban olyan kisebbségi helyzetben lévő, de jelentős létszámú katolikus közösséggel találkozik, amely gazdasági bevándorlókból áll. Az Egyesült Arab Emirátus 9 millió lakosának valamivel kevesebb, mint 10 százaléka keresztény. Hozzávetőlegesen 900.000 személyről van szó, akiknek 70 százaléka katolikus. Arányai miatt a többi felekezet közül a kopt ortodox, az etióp ortodox és a szír-malankár ortodox egyház emelkedik ki, de találunk anglikán és protestáns közösségeket is.

További írások olvashatóak KITEKINTŐ című rovatunkban a linkre kattintva:  KITEKINTŐ

Forrás: https://www.cath.ch/actualites/?domain=international 2019. 01. 31.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Az Arab-félszigeten kialakított apostoli vikariátus (Arab Emírségek, Omán, Jemen) katolikusai élő mozaikot rajzolnak ki. Az Arab Emírségekben e kivételes közösség magját az Indiából és a Fülöp-szigetekről érkező bevándorlók alkotják, noha az országban található kilenc plébánia 150 népcsoportot fog össze. Ha valakinek lehetősége van misére járni, 12 nyelven hallgathatja a liturgiát. A pápai szentmise napját munkaszüneti nappá nyilvánították.
„Bevándorlók lelkipásztorának tartom magam.” – jegyezte meg Mgr. Paul Hinder egy tavaly októberi interjúban, mely a kapucinusok olasz nyelvű honlapján jelent meg.  A svájci születésű főpásztor, aki 2003 óta áll a vikariátus élén, azt is hozzátette, hogy az ország „nem aranybánya”, s az ideérkezőnek a bizonytalanság kockázatát kell vállalnia. „Bevándorlókból álló egyház tagjának lenni azt is jelenti, hogy az ideiglenesség és az ingatag helyzet része az életnek.” [A nálunk megszokott munkaügyi szabályozás és érdekvédelem itt ismeretlen, ezért a munkavállalók kiszolgáltatottsága nagymértékű. — A fordító megjegyzése.]

 

Az 1971-ben kiadott alkotmány szerint a föderáció hivatalos vallása az iszlám, de a szöveg azt is tartalmazza, hogy az állampolgárok között a faj, a nemzetiség, a hit vagy a társadalmi helyzet alapján nem alapulhat megkülönböztetés. Mgr. Hinder aláhúzta, hogy a katolikus nem rejtik el hitüket, s vasárnaponként a templomok teli vannak. A papok kis száma (65) miatt a laikusok az európai gyakorlatnál erőteljesebben részei az egyházi életnek.
Az Egyesült Arab Emirátusok és a Szentszék között a diplomáciai kapcsolat 2007. május 31-én állt helyre. Ez tette lehetővé, hogy apostoli nunciatúra nyíljon. 2012 novemberében az azóta bíborosi kinevezést kapott Mgr. Dominique Mamberti látogatta meg a helyi keresztény közösségeket, majd az Emirátusok vezetőivel is találkozott. A vallási tolerancia az Egyesült Arab Emirátus „programját” képezi, ezért a 2019. évet a „megértés” évének deklarálták. Ezt megelőzően az államszövetség 2017-ben „tolerancia miniszteri” posztot hozott létre [the Minister of State for Tolerance], utóbb pedig, 2018 novemberében, a „türelem” témakörében szerveztek konferenciát. Ferenc pápa apostoli látogatásának kerete egy újabb találkozó, melynek címe: „Az emberi testvériség”. Ezen részt fog venni a szunnita ág legfőbb vallási tekintélye, az egyiptomi Al-Azhar mecset főimámja, Ahmed-Al-Tayeb is.
A vikariátus honlapja: https://www.avosa.org/

Ajánlott videó a pápát váró helyi katolikus egyházról: https://youtu.be/NjPniapQTvA