Különleges hangulatú koncerttel folytatódott a Hangszerek Királynője koncertsorozat a kaposvári evangélikus templomban. Kováts Péter orgonaművész játéka, valamint a CapPuccini Kórus elkápráztatta a zsúfolásig megtelt templom hallgatóságát.

 

Kováts Péter, az Esztergomi Főszékesegyház orgonaművésze a koncert kezdetén Johann Sebastian Bacht G-dúr prelúdium és fúgáját játszotta, melynek ismerős dallamai közel hozták a hangszert a hallgatósághoz. Különösen szívet melengető volt a koncert második felében a protestánsok nagy szeretettel énekelt énekének, a „Mint a szép híves patakra” kezdetű korálnak variánsait meghallgatni az orgona segítségével.

 

Az orgonazenét a CapPuccini Kórus éneke keretezte. A kaposvári kórus, mely az elmúlt nyáron kapott fesztiválkórus minősítést, új színt hozott Kaposvár kóruséletébe. Szili Zoltán karnagy vezetésével Byrd, Liszt Ferenc, Schumann vagy épp Kodály Zoltán művei csendültek fel. Horváth István zeneszerző Kaposváron még soha nem énekelt darabját, a „Pange Lingua” címet viselő kórusművét is elénekelték.

 

Pongrácz Máté evangélikus lelkész, záró gondolataiban megköszönte a fellépők szolgálatát és a koncertsorozat folytatásaként Pálúr János orgonaművész koncertjére hívta fel a figyelmet, aki 2019. január 20-án, az Ökumenikus Imahét kezdő alkalmán 18 órától fogja megszólaltatni Kaposvár új orgonáját, majd január 27-én Szemerei János evangélikus püspök fogja felszentelni a hangszert ünnepi istentiszteleten.

Szöveg: Góz Lilla

Fotó: Kling Márk

Forrás: Sonline.hu

https://www.sonline.hu/kultura/helyi-kultura/ujra-felcsendult-a-hangszerek-kiralynoje-1380838/