Pisztora Ferenc személyében újabb diakónust szenteltek fel a kaposvári Székesegyházban. A katolikus egyházban diakónusként, vagy gyakran szerpapként emlegetett egyházi személy a püspök segítőjeként dolgozik. Feladata lesz például a hitoktatás, az evangélium hirdetése, de a szegények, az elesettek, a betegek és a haldoklók lelkipásztori gondozása is. Életével tanúskodnia kell Jézus Krisztus örömhíréről.

Varga László megyéspüspök a szentelésen azt hangsúlyozta: erre a hivatásra csak kevesen mondanak igent, ez ugyanis nem egyszerű munka. A főpásztor azt is kiemelte, hogy a diakónusnak prófétai módon kell végeznie feladatát. Ez azt jelenti, hogy az emberek akár befogadják Isten üzenetét, akár nem, akkor is kitartóan kell ezt közvetítenie a rábízottak számára.

 

Ferenc atya diakónusi szolgálatát a székesegyházi plébánián teljesíti, küldetése azonban nem csak a hívekhez szól. Pisztora Ferenc – három másik társával együtt – remélhetőleg az idén júniusban részesülhet majd a papszentelésben is.

A megyéspüspök prédikációja letölthető, meghallgatható az alábbi linken: Varga László megyéspüspök homíliája a diakónusszentelésen 2019.01.05-én.

Forrás: Somogyi Hírlap 2019.01.07.

Szöveg: Marosi Gábor

Fotó: Kling Márk