Az ünnepség alkalmával Varga László megyéspüspök mondott köszöntőt, melyben hangsúlyozta: „Nagyon köszönöm mindazt, ami itt történik. Nagyon hiteles és emberi. Köszönöm mindenki áldozatát, derűjét és szenvedését. A szenvedőkhöz mennek közel azok, akik itt dolgoznak, s ez nagyon fontos a szeretetben. Sebzettek vagyunk és bűnösök, ezért mindig újra kell kezdenünk a szeretetet, ám bocsánatkéréssel és megbocsájtással mindig van lehetőség az újrakezdésre.

A szeretet egyszerre természetes és természetfeletti ajándék, ezért ima nélkül nem tudunk kiteljesedni a szeretetben. Szükségünk van egy nálunk nagyobb szeretetre, Istenre! ” – fogalmazott a megyéspüspök, majd megáldotta az iskolát, a tantestületet, illetve a diákokat.  

 

Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszöntőjében elmondta:

„Adventben várjuk a fényt, a gyermek Jézus világra jöttét. Hitünk arra tanít bennünket, hogy az elesettekben mindenkor lássuk meg a szenvedő Krisztust. Önök olyan gyermekekkel foglalkoznak, akiknek sok tekintetben nehezebb sorsot szánt a Jóisten, mint valamennyiünknek. Olyan gyerekekkel foglalkoznak, akik a sikert másképp élik meg, akiknek másképp kell megteremteni a lehetőséget, hogy kinyíljon a szívük.

Akkor, mikor egy szülő a gyermekét odaadja önöknek azt várva, hogy nyissák ki azt az egyetlen egy kaput, amelyet ő most reménytelennek lát, hogy megcsillanjon az a szem, hogy megmozduljon az a kar, hogy megszólaljon a gyermek. Tudják, hogy az a szív ott van, de azért mégis többet akarnak. S azt a többet, ami nekik minden, azt Önök adják meg. Polgármesterként nem is tehetek mást, mint valamennyi polgár nevében hálás köszönetet mondjak. – hangsúlyozta a polgármester, majd díszoklevelet adott át az iskola 70 éves fennállása alkalmából, melyet Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató vett át. 

 

Stickel Péter tankerületi igazgató köszöntőjében méltatta az intézményben folyó munkát:

„A mai különleges rendezvény célja, hogy együtt emlékezzünk és tiszteletünket fejezzük ki azoknak, akik oly sokat tettek ezen intézményét, a fennállása alatt. A jelenlévők közös tudásából, élményeikből és érzéseikből áll össze a hetvenedik születésnapját ünneplő Bárczi Iskola történelme. Az intézmény vezetői, dolgozói a hét évtized alatt az egyenlő esélyek biztosításáért munkálkodtak. Azért, hogy az itt tanuló diákok egyenlő esélyekkel érvényesülhessenek az élet legkülönbözőbb területein, és csökkenjenek az őket érintő hátrányok.”

 

Az ünnepséget a tantestület és a diákok előadásai színesítették zenével, prózával, majd egy rövid színdarabot is előadtak a pedagógusok.

Fotó: Kling Márk