2018. december 13-án az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltsége a Kaposvári Püspökség nagytermében rendezte meg hagyományos adventi konferenciáját.

Az alkalmon Nábrádi Csilla, SZGYF Somogy Megyei Kirendeltsége igazgatóhelyettese mondott köszöntőt: „Az adventi léleknyitogató egy olyan rendezvény, melyet évről évre nagy szeretettel és lelkesedéssel szervezünk meg. Bízunk benne, hogy rendezvényünk az adventi időszakban plusz töltekezést tud adni mind az intézményi dolgozók, mind ellátottjaink, mind pedig a kirendeltségi dolgozóink számára. Már csak pár nap és ünnepelhetjük Isten eljövetelét, azét az Istenét, aki ismeri problémáinkat, gondjainkat, de ismeri örömeinket, bánatainkat, vágyainkat is. Azét az Istenét, aki életünk minden napjában mellettünk áll.

 

Somogyban a katolikus és a református egyház is működtet szociális otthont. Állami fenntartóként valljuk, ha Istent beengedjük lelkünkbe, szívünkbe, illetve az általunk fenntartott intézmények falai közé, azáltal az ott folyó szakmai munka emberségesebb, humánusabb, magasabb színvonalú és minőségibb lesz.”

Nagy Csaba református esperes beszélt irgalomról, szeretetről, ünnepvárásról és kiégésről: „Boldogok az irgalmasok, mert irgalmasságot nyernek.” – idézte a Biblia szavait a lelkész. – „Megszánni valakit és segíteni rajta, egy nagyon szép emberi tulajdonság. Úgy gondolom, így lehet összefoglalni a szociális munkát. Nem nézem, hogy mit csinált, mit nem csinált az illető. Bajban van, s én segítek rajta ahogy tudok, ezzel végezve feladatomat.”

 

Varga László megyéspüspök a köszönet és hála szavaival szólt a jelenlévőkhöz:

„Nagyon köszönöm mindenkinek, aki megnyitja a szívét akár a munkahelyén, akár a szociális munkában a szenvedő, rászoruló, beteg, nélkülöző embertársaink között. Nagyon köszönöm a mosolyotokat, a jelenléteteket, az érintéseket, ahogyan ott álltok ezek mellett az emberek mellett. Köszönöm a szavaitokat, melyek építenek, bátorítanak, reményt adnak, s köszönöm a hiteteket, bizalmatokat.

Szeretném azt is megköszönni, hogy nem féltek. Sokan félnek a szenvedő, beteg, nélkülöző, sérült emberektől. Ennek sok oka lehet. Egyik oka, hogy mindannyian a sérültek közé tartozunk, ám jól tudjuk álcázni sebzettségünket. Valamennyien sebzettek vagyunk, valamennyien irgalomra szorulunk, s félünk a bennünk lévő sebzettel találkozni.

Hálás vagyok Istennek azért, hogy összekapcsolta életemet a peremre szorult, sérült, szegény emberek életével. Nagyon hálás vagyok mindazért, amire ők tanítottak meg engem, illetve amire Isten tanított meg rajtuk keresztül.

 

Egy egész életen keresztül kell tanulnunk szeretni. Életünk értelme a szeretetben való kiteljesedés. Akkor látjuk értelmesnek életünket, ha szeretnek bennünket, s ha mi is tudunk szeretni másokat. Ez az emberi élet titka, mert a Szeretet-Isten gyermekei, képmásai vagyunk valamennyien.” – fogalmazott a megyéspüspök.

A főpásztor szavai után a levezető elnök, Lőrincz Sándor, az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltségének társadalmi kapcsolatokért felelős referense kérte a megyéspüspök áldását a jelenlévőkre, majd Tom Ziegler, Grace és Glória című darabját tekinthették meg a résztvevők, melyet a Pécsi Nemzeti Színház két előadója, Sólyom Katalin és Füsti Molnár Éva mutatott be.