A nagykanizsai Halis István Könyvtárban, az örökségvédelemért Forster Gyula Emlékéremmel kitüntetett Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület ünnepi rendezvényén, a „Köszönet Napján” vett részt Varga László megyéspüspök.

„Az ember hivatása igazságban szeretni, s az emberi élet értelme a szeretetben való növekedés. Sajnos nincsen iskola, ahol a szeretetben való növekedést tanítanák. Mindenki megpróbálja kapcsolataiban, a családjában, barátságban, szeretetben, házasságban. Úgy tűnik, hogy ez a tananyag nem mindenkinek működik jól.

 

Az emberi élet értelme és célja, hogy kibontakozzon a szeretetben. Két kérdés állandóan foglalkoztat bennünket már a magzati állapotunktól kezdve. Ez a két kérdés az emberi létünk kérdése: lehet-e engem szeretni, s tudok-e szeretni?

Ha egy magzat erre a kérdésre, hogy lehet-e engem szeretni, elutasító választ kap, – például azzal, hogy a szülei nem akarták, de nem akarták elvenni az életét sem – egy egész életre meghatározza a fejlődését. A születéstől kezdve, ha ugyanezen kérdésre, pozitív választ kaptunk, akkor ragyogtunk.

A szeretetben való növekedés mértéke keresztény hitünk szerint nem a társadalom elvárása, nem is a közösségeink elvárása, hanem az evangélium, amely így szól: »Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket!«

 

Nagyon örülök, mert ez teljesíthetetlen. Itt a Földön egyikőnk sem tudja úgy szeretni a másikat, mint ahogyan Isten szerette őt. Ez azért öröm, mert van esélyünk növekedni. Ha nagyon magasra tesszük a mércét, akkor mindig tudunk fejlődni. Ő a mérce, a mértéke annak, hogy miként kell szeretetben növekedni. Benne testesült meg a Szeretet, akit Istennek hívunk.

A szeretetünk sebzett. Bármennyire szeretnénk szeretni gyermekeinket, barátainkat, mindig sebzett szeretettel szeretünk. Számomra ez azt jelenti, hogy a szeretetnek mindig gyógyulnia kell. Gyógyítani kell a kapcsolatainkat. Ami elromlik, azt úgy gondoljuk, le kell cserélni, legyen az televízió, autó, vagy akár egy emberi kapcsolat. Ha elromlik a kapcsolat cserélünk anélkül, hogy megpróbálnánk gyógyulni és gyógyítani a szeretetet.

A szeretet sebei gyógyíthatóak. A legegyszerűbb gyógymód, ha felvállaljuk, hogy mi is felelősek vagyunk azért, hogy a kapcsolat megromlott. A gyógyulás ott kezdődik, mikor én is felismerem, hogy felelős vagyok a helyzetért. Ekkor van esélyem bűnbánatot tartani. A szeretet sebeinek első gyógymódja a bűnbánat. Megbánom azt, amiben én voltam a részese a történetnek, és megbocsátok. Bűnbánat és megbocsájtás.

Félünk Istentől, aki a Szeretet. Nem merünk közel menni hozzá, ugyanis ha sokat időzünk vele, akkor meg kell változnunk. A változást nem szeretjük. Félünk a szeretettől abban az értelemben is, hogy félünk szeretni. Ha belemegyünk egy kapcsolatba egy beteg, szenvedő emberrel, aki éhezi a szeretetet, félünk, hogy nevetségessé válunk, megszólnak bennünket, kinéznek bennünket, mert egy megvetett emberrel vállaltunk közösséget.

Félünk szeretni. Ezért azt mondom, hogy félünk élni. Nem merünk teljes szeretettel kibontakozni és elérni azt a teljességet, amely a keresztény ember teljessége. Hálát adok azokért, akik ma kitüntetettek lesznek, mert valamilyen formában a szeretet útját járják, ezért köszönetet mondunk nekik. Közeledik a karácsony, nagyon jó lenne szépen ünnepelni. Jó lenne örömben ünnepelnünk.

Két dolgot tartok fontosnak ehhez: minden megváltozhat, ha megtanulunk hálát adni, köszönetet mondani. Állandóan, naponta hetvenszer hétszer. Minden megváltozhat, ha a hála és a köszönet életstílusunkká válik. Áldott karácsonyt kívánok!” – fogalmazott a főpásztor.

A köszöntő után Borsos Krisztina, a díjazott Hidrofilt Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást, melyben cégük társadalmi felelősségvállalásáról beszélt, majd az Alig-Vár Jótékonysági Gyermektábor arany fokozatú szponzori címek átadására került sor.

 

A díjakat Varga László megyéspüspök és Budavölgyi Kálmán, a Kerekasztal Egyesület ügyvezetője adták át.

Az Alig-Vár Jótékonysági Gyermektábor arany fokozatú szponzori címben részesültek:

 • Kanizsa Sajtker ’98 Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Novinics Cukrászat
 • Szokol Zöldség-Gyümölcs Kft.
 • Bankpalota Étterem
 • Popeye Pizzéria Nagykanizsa

A Civil Kerekasztal Ifjúsági Tagozatának fiataljai műsora után a került sor az “Év Civil Kitüntetettjei” díjak átadására.

A díjazottak:

 • Civilek Szponzora Díjban részesült: Hidrofilt Kft.
 • Civilek Mecénása Díjban részesült: Járási Ildikó Éva iparművész
 • Év Civil Önkéntese Díjban részesült: Bolf László, a meridián tornák vezetője
 • Év Civil Önkéntese Díjban részesült: Bücs Angéla, az Orff Ütőegyüttes karnagya
 • Év Civil Közössége Díjban részesült: a Nyolc Boldogság Közösség
 • Év Civil Fiatalja Díjban részesült: Vanyó Karsa
 • Év Civil Embere Díjban részesült: Grujber Zsolt böhönyei plébános

Fotó: Kling Márk