Varga László megyéspüspök tett látogatást a Napsugár Integrált Szociális Intézmény kaposfüredi lakóotthonába. A főpásztort elkísérték az ÉLSZ imacsoport tagjai, akik közül Tolnai Mária köszöntötte a jelenlevőket, majd a Kultúr Találka együttes két tagja, Horváth Vera Anna és Orlik István adott műsort általuk megzenésített versekből.

„Karácsony a szeretet ünnepe. – fogalmazott Varga László megyéspüspök. – A szeretetről nagyon sokszor esik szó, de vajon tanulunk-e szeretni?

 

A szeretet egy fontos része, hogy meghallgatjuk egymást. Vajon tudunk-e hallgatni, elhallgatni, meghallgatni és meghallani, hogy mit mondott a másik? Ha azt mondjuk, hogy szeretnénk szeretni, akkor el kell kezdjünk szeretni tanulni. Ennek az első mozzanata az, hogy megtanulunk elhallgatni. Elhallgatni Isten előtt, mert Istennek is mondjuk a magunkét. Nem hallgatunk el, pedig neki van mondanivalója. Ahhoz, hogy meghallhassuk, hogy mit mond, ahhoz szükség van arra, hogy elcsendesítsük a szívünk. Lehet, hogy tudunk külső csendet teremteni, de a belső csend sokkal nehezebb.

 

Ahhoz, hogy megtanuljunk szeretni, „meg kell hallgatnunk a másikat. Meghallgatnunk, hogy mit mond. S ami az izgalmasabb, hogy meghallani, mit akar mondani. Ehhez csend kell. Isten a csend barátja, szeret csendben lenni, mert szeretné meghallani, hogy mit mondunk. Nem a sértődött, vagy a büntető hallgatásról beszélek, hanem a szeretetteli figyelemről. A szeretettel teli párbeszéd művészet, de kaptunk rá egy életet, hogy megtanuljunk szeretni, odafigyelni. Ehhez semmi nem kell, se diploma, se pénz, se jó egészség. Ehhez szív kell, a szív intelligenciájára van szükség, amely mindig fejleszthető. Közeledik a Karácsony, tanuljunk együtt szeretni!”

Fotó: Kling Márk