A Mátyás-emlékév jegyében telt az elmúlt időszak a Sík Sándor Római Katolikus Általános Iskolában. A projekthónap zárására a minap került sor. Mint azt Milávecz Edinától, az oktatási intézmény magyartanárától megtudtuk: október elejétől rengeteg programmal idézték fel a reneszánsz világot, a Hunyadi család életét.

– Diákjaink a helyi művelődési házban bemutató keretében tájékozódhattak Mátyás koráról, életéről, udvartartásáról, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár munkatársainak előadásában – mondta a pedagógus. – Az emléknap reggelén a pedagógusok korhű ruházatban jelentek meg az intézményben. A tanítást követően rendhagyó módon folytatódott a délután: ebéd után a gyermekek Üst Gyula táncoktató vezetésével reneszánsz táncház keretében ismerkedhettek meg a kor táncaival. A táncházat az emléknaphoz kötődő vetélkedők: például kódexmásoló verseny, osztályonkénti címerkészítési verseny, Mátyás király életével kapcsolatos keresztrejtvények eredményhirdetése követte. A rendhagyó nap zárásaként pedig hamisítatlan reneszánsz lakoma várta a tanulókat az iskola tornatermében, ahol a kor divatjának megfelelő tálalással sokféle zöldség, gyümölcs, sütemény került az asztalra. A projekt kezdetén képzőművészeti versenyt is hirdettünk. Számos szebbnél szebb pályamű érkezett, melyet szülők és pedagógusok, valamint tanulóink készítettek. Ezekből kiállítást is szerveztünk az iskola aulájában.

Milávecz Edina hozzátette: Mátyás király előkerült az iskola névadójáról, Sík Sándorról elnevezett emlékversenyen is, amelyen számos környező általános iskola és egyházi fenntartású intézmény mérte össze tudását. Ennek keretében volt matematika-, szavaló-, hittan-, rajz- és kézművesverseny. S nem utolsósorban: mondaismereti vetélkedő, melynek témáját Mátyás királlyal kapcsolatos mondák adták.