Varga László megyéspüspök december elsején megáldotta a felújított lengyeltóti plébániát. Az áldás után püspöki szentmisén vettek részt a jelenlévők, melynek elején Móring József Attila országgyűlési képviselő mondott köszönetet, aki hangsúlyozta: 

 

„nagyon örülök, mikor egy régi épületet mentünk meg, továbbadva az utókornak azt a rendkívül gazdag örökséget, szellemiséget, melyet jelen esetben ez a plébánia hordoz. Kérjük mindnyájan a Jóistentől, hogy legyen olyan erő és szellemiség e plébánia falai között, mely a tótiak javait szolgálja. Isten áldja meg mindnyájukat!”

Varga László megyéspüspök prédikációjában az adventről beszélt:

Új egyházi évet kezdünk advent első vasárnapjával. Advent a várakozás ideje. Fel kell tegyük a kérdést: mi határozza meg a várakozásunkat?

Azt gondolom, hogy a szeretet hőfoka az, ami meghatározza ezt a várakozást. Ha nem szeretünk valakit, akkor nem várjuk, hogy eljöjjön. Ha viszont szeretjük, akkor már alig várjuk, hogy találkozhassunk vele.

 

Advent első vasárnapja rákérdez a szeretetünkre: mennyire szeretjük Jézust? Várakozunk-e a vele való találkozásra?

Az emberfiát várjuk, az Úr Jézus Krisztust, aki megígérte, hogy eljön. A szeretet az, amely meghatározza a Jézussal való kapcsolatunkat. Ha nem szeretetre épül a kapcsolatunk, akkor csak vallást gyakorlunk. Betartjuk a szabályokat, a törvényeket, elkönyvelve, hogy jó, vagy rossz emberek vagyunk-e. Az advent a szeretetünket szólítja meg.

Hol tartunk a Krisztussal való szeretetben? Ha nem szeretjük Őt, nem várjuk. Sem a második eljövetelét, sem a Vele való találkozást, sem egy szentmisén való részvételt, amely találkozás Jézus Krisztussal ez Eucharisztiában.

 

Az advent arra hív, hogy minden nap újítsuk meg az Úr Jézussal való szeretetkapcsolatunkat egészen addig a napig, míg újra el nem jön. Akik naponta megújítják ezt a szeretetkapcsolatot, azoknak Jézus Krisztus második eljövetele a legszebb nap lesz, mert végre színről-színre láthatják azt, akit annyira szerettek minden nap, akivel találkozni akartak. A szeretetünk hőfoka határozza meg az ünnepnapjainkat, sőt, a hétköznapjainkat, s a találkozásainkat az úr Jézus Krisztussal.” – fogalmazott a megyéspüspök.

 

A szentmise végén Horváth Lóránt plébános háláját kifejezve mondott köszönetet, majd agapéra invitálta a jelenlévőket.

Fotó: Kling Márk