Immár hagyomány, hogy a kaposvári Szent Margit Katolikus óvoda óvodásai együtt ünneplik a Márton napot a Szent Margit templom hittanos diákjaival.

Péntek délután kezdődtek az események, amikor az ovisok és kisiskolások szüleik és nagyszüleik kíséretében megérkeztek a Szent Margit templomba, Márton napi lámpást készíteni. Az alkotó munkában szakmai segítőként bekapcsolódtak a katolikus óvoda óvónői, valamint a plébánia hitoktatói is, így végül mindenkinek elkészült a saját lámpása. Ez alatt a templom imacsoportjának tagjai libazsírral kenték a kenyeret és főzték a teát, hogy a lámpás készítésben, az előadásban és a felvonulásban elfáradó gyerekeket és szülőket megvendégelhessék.

 

Az előadás Szent Mártonról szólt, melyben a katolikus óvoda óvónői dalokkal, énekekkel színesítve játszották el az ünnep névadójának életét, sőt a darab előadásába a gyermekeket is bevonták. Hogy lelki táplálék is jusson mindenkinek, arról dr. Rumszauer Miklós atya gondoskodott, aki néhány értékes gondolat elmondását követően szülőkkel közösen megáldotta a gyermekeket. ”Áldjon meg Téged és gyermekem, Turi Szent Márton közbenjárására a Téged végtelenül szerető Isten, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében, Amen.”

A lámpások meggyújtása után minden résztvevő örömmel követte a római katona jelmezbe öltözött iskolást a templom körül. Az élményekkel teli program végén vidám liba(zsíros) lakoma mellett kellemeset beszélgettek kicsik és nagyok szüleik, az óvónők és a hitoktatók körében, a saját kis „fényességükben”.

Forrás: Szent Margit Katolikus Óvoda