A Családok éve 2018 – Varázsasztal elnevezésű jótékonysági kezdeményezés sajtótájékoztatóját tartották a Kaposvári Püspökségen november 9-én.

Az akció szervezője, az Európai Realitas Közhasznú Egyesület 2009 óta működik Bárdudvarnokon. Hitvallásuk szerint senkit sem szabad magára hagyni, kiállnak mindenki mellett, aki segítségre szorul. A rászoruló családoknak szeretnének reményt adni, hogy nem lettek számkivetettek, periférikus helyzetük megváltoztatható.

A gyűjtést és az erre szolgáló ajándékládákat Varga László megyéspüspök áldotta meg, aki hálát adott a kezdeményezésért, majd Péter Gabriella, az Európai Realitas Közhasznú Egyesület elnöke a Varázsasztal kampány céljairól beszélt.

 

„Egyesületünk első ízben szervez az egész megyére kiterjedő adománygyűjtési akciót.  A »Varázsasztal- terítsük meg együtt egy család karácsonyi asztalát« elnevezésű kezdeményezésünk keretében adománygyűjtő ládákat helyezünk ki, amelyben tartós élelmiszert gyűjtünk a rászoruló családok számára.” Az egyesület elnöke továbbá kiemelte, hogy november 12. és december 10. között összesen hét gyűjtőponton várják az adományokat, melyeknek eljuttatásában a Kaposvári Karitász nyújt segítséget.

Mester Balázs, Bárdudvarnok polgármestere elmondta: „A közelmúltban jártam Indiában. Kapaszkodtak a nadrágomba az éhező gyerekek, nagyon nehéz volt látni a szemüket. Apaként nem szeretnék ilyet látni Magyarországon, ezért szeretném megragadni a lehetőséget, hogy az első legyek, aki a tartós-élelmiszercsomagot átadja, és sok sikert kívánjak ehhez a programhoz.”  

 

Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere a szerető család fontosságát hangsúlyozta: „A családban nagyon fontos, hogy egység legyen. Az egység mögött Isten áll, aki segíti utunkat. Szeretném megköszönni az egyesületnek, hogy ezt a kezdeményezést elindította, s természetesen Kaposvár is segíteni fog az adománygyűjtésben, mint ahogyan minden évben megtesszük ezt adventkor, mikor ajándékkuckót állítunk fel a főtéren, ahol mindenkinek lehetősége van egy kis cipősdoboznyi ajándékot hozni.”

 

Szászfalvi László országgyűlési képviselő az ajándékozásban rejlő boldogságra mutatott rá: „Engedjék meg, hogy egy bibliai igét helyezzek mindannyiunk szívére, amely felerősíti ezt a fajta kezdeményezést, amelynek tanúi vagyunk és részesei lehetünk. Egy érdekes szituációban a népek apostola, Pál apostol Milétoszban búcsúzik az Efezusi közösség vezetőitől, s amikor elmondja búcsúgondolatait nagy sírás közepette, akkor mond egy nagyon fontos mondatot, mellyel Jézust idézi: »Nagyobb boldogság adni, mint kapni.« Mennyire egyszerű, mennyire világos, talán egy kicsit ellentmondásos is lehet ez a mondat, hiszen azt gondolná az ember manapság, hogy ez fordítva működik. Ennek ellenére a szívünk mélyén valóban érezzük, hogy nagyobb boldogság adni, mint kapni. Azt gondolom, hogy ebben a kezdeményezésben ezt élhetjük át, hogy a másiknak való ajándékozás boldogság. Kívánom, hogy próbáljunk úgy részesei lenni ennek a kezdeményezésnek, hogy ezt boldogan, őszintén és örömmel tesszük, s akkor mindannyian egy nagy lelki közösségnek leszünk a részesei.”

 

Az est végén a Nagyboldogasszony Római Katolikus Iskola növendékei adtak műsort, majd a kezdeményezésben résztvevő cégek képviselői átvették az adománygyűjtő dobozokat.