A bárdudvarnoki Porta Pacis Lelkigyakorlatos Házban töltöttünk egy hétvégét Szent II. János Pál pápának a „Test Teológiája” tanításának megismertetésével, a budapesti „testteós” csapat szervezésében.

A hétvégén nem csak a Kaposvári Egyházmegye fiataljai vettek részt, hanem az ország számos pontjáról érkeztek érdeklődők, akik az együtt töltött idő alatt megismerhették a Biblia, az Egyház, a II. Vatikáni Zsinat, valamint a szent pápa tanítását Istennek a testünkkel való tervéről.

Az előadók között voltak házaspárok, megszentelt életű személyek, egyedülállók, papok, kispapok, – akik orvosként, pszichológusként, vagy éppen vegyészmérnökként, tanárként, hitoktatóként, vagy éppen fizikusként dolgoznak –. Tanúságot tettek életükről, küzdelmeikről, megtérésükről és a katolikus tanítás megéléséről.

 

A hétvége folyamán olyan témák kerültek elő, mint az ember alapvető hivatása a házasság előtt, valamint a cölibátusban megélt tisztaság, a házasságban megélt házastársi hivatásunk, illetve, hogy miként lehet továbbadni, tanúságot tenni erről embertársainknak.

A résztvevők kiscsoportokban is megoszthatták egymással tapasztalataikat, feltehették kérdéseiket, megbeszélhették küzdelmeiket, örömeiket. Lehetőség volt fórumbeszélgetés keretében az előadásokon és tanúságtételekben el nem hangzott kérdéseket feltenni, és azokra választ kapni.

 

A hétvége lelki vezetője Kisiván Csaba atya, az egyházmegye ifjúsági referense volt, aki napi szentmisét mutatott be a résztvevőknek, valamint gyónási lehetőséget biztosított azoknak, akik szerettek volna lélekben megtisztulni, majd a szombat este folyamán dicsőítő szentségimádáson is részt vehettek a fiatalok.

Vasárnap délelőtt Varga László püspök atya volt a vendégünk, aki szentmisét mutatott be a résztvevőknek. Prédikációjában kiemelte: „fontos küldetést gyakorlunk, hiszen elengedhetetlen, hogy szeressük a testünket, hiszen az ember Isten képmása.”

 

Továbbá felhívta a figyelmünket az evangélium alapján, hogy mernünk kell gyógyulásért imádkozni. Nem elég a testi, hanem a lelki gyógyulásért is imádkoznunk kell. Püspök atya kifejezte háláját, hogy vannak fiatalok, akik tanúságot tesznek életükkel és példájukkal.

A hétvége személyesen számomra azért volt felemelő, mert hallhattunk őszinte és hiteles tanúságtételeket, valamint egy olyan csapat mutatott nekünk példát, akik mernek beszélni ilyen személyes, olykor intim és keveset hallott témákról, és tisztán képviselik az Egyház tanítását, számos fontos és gyakorlati tapasztalatot osztottak meg velünk. Úgy gondolom, példaértékű munkát végeznek. Reméljük, máskor is lesz részünk velük együtt eltölteni egy fantasztikus hétvégét.

Forrás: Antal Zsolt Benedek