Szeptember 29-én délután a Nagyboldogasszony Székesegyházban celebrált szentmisét Varga László megyéspüspök, melynek keretében lektorrá avatott 17, az akolitusi szolgálatra készülő férfit.

 

 

A főpásztor prédikációjában kifejezte:

„A Szentírás felolvasása nem csak a technikán múlik. Jó, ha hallható, érthető Isten Igéje, Isten szava, ám nagyon fontos az Igével való kapcsolatunk. Ha csak arra törekszünk, hogy ezt a szöveget érthetően, hangosan olvassuk fel, már az is nagy dolog. De a felolvasó lényén átjön az, hogy milyen kapcsolatban van az Igével. Hisz-e abban, amit olvas, és szereti-e azt, akinek a szavait olvassa. Isten Igéje nem csak irodalmi alkotás, hanem annál sokkal több.

»Az én tanításom – mondja Jézus – lélek és élet. Örök életet adó Igéim vannak.« A hallgatóság nem csak azt érzékeli, hogy mit olvasott a lektor, hanem azt is, hogy aki olvassa, milyen kapcsolatban van Isten szavával.

Nem elég felolvasni, hanem ebben az Igében hinnünk kell. Ha hiszek benne, akkor az azt jelenti, hogy egész lényemmel meghajlok az Igazság előtt, tehát ráteszem az életemet Isten szavára.  Ha ezt gyakorlattá teszitek az életben, amikor kiálltok és elkezditek olvasni Isten szavát, akkor sokkal nagyobb esélye van annak, hogy a szó nem csak a fülekig és az agyakig jut el, hanem behatol az emberek szívébe, hogy aztán életté váljon bennük.”