A Kaposvári Egyházmegye családpasztorációs munkacsoportja meghívására Kecskemétről érkeztek hozzánk a Családi Életre Nevelés módszertan megalkotói.

A képzés háromszor két napból áll, amelyre egy atya, pedagógusok, és védőnők jelentkeztek. A több mint 25 érdeklődő fontosnak tartja, hogy megismerkedjen egy olyan módszerrel, amit 2013 óta már a köznevelésbe is beiktattak, és ami segítséget ad nekik, hogy hogyan tudnak tanácsot adni a hozzájuk forduló gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek, pedagógusoknak, ha az élet különböző területein elakadnak.

A képzésen résztvevők már négy napot töltöttek együtt, feldolgozva a család, a helyes önismeret és önértékelés, a személyiség kialakulásának körülményeit, a kommunikációt, a barátságot, a szerelmet. Ezekben a témákban nem egyszerűen, mint hallgatók vettek részt, hanem aktív közreműködőként, rengeteg módszert, játékot elsajátítva. A különböző módszerek sokszor megnevettették a résztvevőket. A négy napnak természetesen voltak komoly pillanatai is. Sokan azt gondolják, hogy a mai gyerekek, fiatalok mindent megtudnak az internetről, de sajnos sokszor még a saját testük működésével sincsenek tisztában. A CSÉN módszer erre is tud megoldást mutatni, adni. Két nap maradt szeptemberre a képzésből.

Az előadók Ági, Éva, Krisztina és Tibor megígérték, hogy ha a leendő előadók bármiben elakadnak, segíteni fogják őket, nem maradnak magukra. Ez a négy nap hozzájárult ahhoz, hogy egy lelkes, elköteleződött csapat alakuljon ki, akik segíthetnek abban, hogy a jövőben minél több boldog család legyen.

Köszönjük a lehetőséget!

Bakterné Magyar Margit hitoktató

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ezen a CSÉN képzésen részt vehetek Kaposváron. Iskolavédőnőként az egészségnevelést, szemléletformálást küldetésemnek érzem és erre nagy hangsúlyt fektettem az elmúlt 10 tanévben! Ezen a képzésen megerősítést és sok segítséget kaptam abban, hogy ez a jó irány.

Megtapasztalhattuk magunkon és a csoporttársainkon, hogy ez az élményekre épített gyakorlatias, interaktív módszer mennyire hatékony. A játékos gyakorlatok felnőttnek és gyermeknek egyaránt intenzív élményeket, ezáltal az érzelmi, lelki és szociális fejlődés lehetőségét nyújtják.

A hatnapos képzésnek már az első négy napja is hozott eredményt egyéni fejlődésemben, ami fontos, hiszen a személyiségünkkel dolgozunk és így lehetünk példaképek, ,,hiteles tanítók” a diákjaink, kollégáink számára.

Áldás egy ilyen program, ahol a fókusz a gyakorlati példákon, módszereken van és nem a lexikális tudás, elmélet gyarapítása a cél. Az itt szerzett tudást jól lehet hasznosítani, szinte azonnal lehet alkalmazni, saját családunkban, tágabb környezetünkben és a munkánkban is.

A csoportban remek a hangulat és megteremtődött a közös hullámhossz, ez a fajta szemlélet mindannyiunk számára közös célként jelent meg. Együttműködtünk és jól éreztük magunkat az elmúlt négy napban, játszva tanultunk!

Az előadó csapat hiteles, remek előadók. Érezhető a sokévnyi rutin, az összeszokottság és a rengeteg tapasztalat, amivel rendelkeznek. Lelkesedésük az egész képzést átjárja. Sajátjukként élik meg, érezhetően szívügyük a képzés, az hogy továbbadják és terjesszék ezt a hatékony szemléletformáló módszert!

Köszönet a szervezőknek a lehetőségért, a házigazdáknak a helyszín biztosításáért és a Hortobágyi családnak a program kidolgozásáért!

Illés Beáta iskolavédőnő, női kör vezető