A kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont tanévnyitó ünnepségét augusztus 31-én tartották a Nagyboldogasszony Székesegyházban. A Veni Sancte szentmisén Varga László megyéspüspök hívta a Szentlelket és kérte Isten áldását a tanárokra, diákokra és szüleikre.

A megyéspüspök prédikációjában így fogalmazott:

„Nagyon örültem, mikor adventben mesélhettem nektek. Ott ültem a folyosón, és mindenhol gyerekek ültek. Ezért úgy döntöttem, hogy most is mesélek.

Láttatok már vadludakat?

Megfigyeltem, hogy V alakban repülnek. Ha felnéztek az égre, akkor ti is láthatjátok. A tudósok megfejtették, hogy miért nem össze-vissza repülnek ezek a madarak. Rájöttek arra, hogy így 75%-nyi segítséget adnak a mögöttük levő libáknak. Vagyis a vadlibáknak van annyi esze, hogy a cél eléréséhez egymást segítik. Nem külön-külön röpdösnek, ki-ki amerre lát, hanem közösségben, egymást segítve.

Hívom a Szentlelket, hogy legalább annyi eszetek legyen, mint a vadlibáknak, akik tudják, hogy könnyebb a célt elérni közösségben. Van rá egy pár évetek, hogy megtapasztaljátok mennyivel jobb, ha egymást segítitek, és nem külön-külön röpdöstök, ki-ki amerre lát.

A tudósok azt is megfigyelték, hogy mikor az élen repülő – akinek a legnagyobb ellenállást kell leküzdeni – elfárad, akkor az hátramegy, és a következő átveszi a helyét. Egymásra vannak utalva, ezzel is segítik egymást. Ha valaki fáradt, akkor helyet cserélnek és a másik dolgozik a többiért, többet.

Hívom a Szentlelket, hogy ha azt látjátok, hogy valaki fárad, akkor álljatok mellé és segítsétek.

Még egy dolog: A libák gágognak. A gágogással bíztatják egymást. Nem mindegy, hogy mit gágogunk. Lehet olyat, hogy »úgysincs cél, minek röpülünk?« Olyat is, hogy »te mit röpülsz itt?« A gágogással bíztatják egymást, hogy kitartsanak a cél felé. Ha csak annyi eszetek lesz, mint a vadlibáknak, akkor csak jót gágogtok. Olyat, ami a másikat segíti. Olyat, amelytől a másiknak kedve, ereje lesz küzdeni.

Nem mindegy, hogy bátorítjuk, erősítjük, segítjük egymást, vagy pedig romboljuk és visszavetjük a másikat a repülésben.

Megfigyelték azt is, hogy ha bármelyik liba megsérül, mert valaki alulról csúzlival meglövi, vagy baja lesz, akkor az kiválik a sorból, és kettő egészséges liba körbeveszi, kíséri addig, amíg földet nem ér. Ha meggyógyul, akkor segítik neki V alakban utolérni a többit, ha pedig nem gyógyul meg és elpusztul, csak akkor hagyják ott és repülnek a többi után.

Van annyi eszük, hogy akik megsérültek, akik sebzettek, azokat kísérik, segítik. Legyen bennetek is legalább annyi együttérzés, amennyi a vadludakban van.

Ezért kérem a Szentlelket, hogy legalább annyi eszünk legyen, mint amennyi a fölöttünk röpdöső vadlibáknak, és akkor mindenki célba ér.”  

A szentmise végén Godó László igazgató ismertette az iskolakezdéssel kapcsolatos információkat, majd Bálint Gábor vezető hittanár szólt a jelenlévőkhöz.