Közel 170 gyermek és fiatal, valamint több mint 60 segítő táborozott augusztus első hetében Nagykanizsa környékén, a Jézus Szíve Plébánia táboraiban. Az immáron 21. alkalommal megrendezett Imatábor idén az „Egy asztalnál Jézussal” mottó köré szerveződött. A francia mintára hazánkba érkezett imaiskola nagy népszerűségnek örvend, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy évről-évre gyerekek százai kíváncsiak arra, hogyan lehet imádkozni a Szentírással, valamint minden cselekedetünket imaként megélni.

A hét különlegességét adta az is, hogy a táborba érkezett a francia imatábor alapító házaspárja, Alfred és Gabrielle, valamint két francia fiatal is csatlakozott a nagyok táborához, akik megtapasztalták, hogy milyen is Magyarországon az imatábor.

 

A legkisebbek, a 2-5. osztályosok idén is Galambokon táboroztak, ahol a Galamb-sziget kincseit keresték egy kalózhajóval. A hét végére meglelték, ám nem a kincsesládában, hanem a szívükben, amelybe a kincseket gyűjtötték a gyerekek a tábor ideje alatt.

A felsősök Homokkomáromban gyűltek össze. Témájuk egy királyi lakoma volt, amelyre a tábor elején mindannyian meghívót kaptak, amely a hét folyamán elvégzendő feladatokat tartalmazta. A tábor végén teljes pompájában meg is ülték a gyerekek a lakomát, valamint megkoronázták őket, ezzel mindannyian mint Isten gyermekei, királylányokká és királyfiakká váltak. A hét folyamán játékokkal, kézműveskedéssel (kezek imája), tánccal (ima a testünkkel), valamint zenével és énekkel (aki szépen énekel, kétszeresen imádkozik) tanították a gyerekeket, hogy minden tettünkkel lehet imádkozni.

 

A gimnazista/egyetemista korosztályt Garaboncra várták, ahol amellett, hogy az evangéliumokkal foglalkoztak, lehetőségük nyílt egymással beszélgetni az őket foglalkoztató dolgokról, valamint egy házaspárral a párkapcsolatról, szexualitásról. Varga László püspök atya is meglátogatta a fiatalokat, akik életéről, hivatásáról kérdezték, valamint arra is kíváncsiak voltak, hogyan látja a jövő egyházát, valamint, hogy a fiatalok hogyan tudnak az Egyház és az Egyházmegye életébe aktívan bekapcsolódni. De a kikapcsolódás is szerepet kapott a héten: sokat játszottak, röplabdáztak, valamint a zalakarosi strandon is eltöltöttek egy napot.

A három tábor egy közös napot is eltöltött egymással, ahol Varga László megyéspüspök mutatott be szentmisét Homokkomáromban. Fő üzenete – amelyet a közel 250 jelenlévőnek átadott – az volt, hogy égjen tűz bennük, és a Szentlélek indítsa őket a tanúságtételre és a hiteles és elkötelezett keresztény életre, ahogy azt a nap szentje, Edit Stein életén is látjuk, aki egészen a halálig hűséges volt és tűzzel teli életet élt. A szentmisét követően egy közös kép elkészülése után közös tánccal készültek a fiatalok; a hét folyamán táboronként begyakorolt koreográfiát együtt adták elő a gyerekek a templom előtti téren.

Egy 18 éves fiú így nyilatkozott: „Nekem hatalmas élmény volt ez a tábor. Nagyon örültem, hogy volt kápolna, ahova bármikor be tudtam menni, hogy kicsit még közelebb legyek Vele.Nagyon tetszettek az imaestek, a sok tanúságtétel, ez volt a legtöbb nap csúcspontja számomra a szentmise mellett. Nagyon megfogott a közösség, hatalmas élmény volt megtapasztalni, ahogy egymásért tudtunk imádkozni, és nem csak a szentségimádáson, úgyhogy tanév közben is keresni fogom majd az alkalmakat, hogy újra részese lehessek ennek a közösségnek.”

Egy 14 éves lány pedig így tett tanúságot: „Nekem ez volt az első táborom,és nagyon tetszett. Rengeteg új barátot szereztem,és a csoportvezetők is nagyon kedvesek,segítőkészek voltak. A programok sokszínűek és tartalmasak voltak. Boldog vagyok,hogy egy hét alatt még közelebb kerülhettem Istenhez a szentségimádásnak, a virrasztásnak és a szentmiséknek köszönhetően. Szentgyónásban is részesülhettünk,ami még szebbé tette a hátralevő napokat. Jó érzés,hogy egy ilyen szuper közösségben voltam. Remélem jövőre is el tudok menni.”

Az Imatábor egy francia közvetítéssel Magyarországra került imaiskola módszer, amely 1998 óta van jelen Magyarországon. Minden nyáron három korcsoportban rendezik meg Nagykanizsa környékén.A tábor gerincét azok az evangéliumi szakaszok képezik, amelyeket minden évben a francia imatábor szervezői küldenek, ezzel is erősítve az egységet. Ezeket dolgozzuk fel különböző módszerekkel. Ezek célja, hogy az evangélium szövegét megismerjék, s ezen túl tudják alkalmazni a saját életükben, Jézus üzenetét megértve, azokat tettekre váltva, hogy jobb emberekké és jobb keresztényekké váljanak.

A tábor célja ezen túl, hogy ne csak a kötött imákat ismerjék meg a gyerekek/fiatalok, hanem hogy tanuljanak meg saját szavaikkal, énekükkel, táncukkal is imádkozni, valamint megismerkedjenek a természet szépségével, a “kezek imájával” a kézműveskedésben.

Emellett tanítják őket egymás elfogadására, szeretetére, hogy segítsék egymást, s hogy a csapatmunkát, a közösséget erősítve vegye ki mindenki a részét a napi tevékenységekből. Természetesen fontos szerepe van a táborban a szentmisének, a kiengesztelődésnek, szentgyónásnak, szentségimádásnak, emellett viszont vidám játékos programok is várják a fiatalokat.