Egyházmegyénkben második alkalommal, 2017 novemberében indult el az a házaspároknak szóló kétéves képzés, aminek segítségével szeretnénk az egyházmegyénkben elkötelezett munkatársakat képezni. Bízunk abban, hogy eredményeként olyan lelkes, felkészült munkatársakat kapunk, akik az egyházközségükben élő családokért fognak dolgozni.

A képzés két évig tart. Az első évben a párok a saját házasságuk megerősítésén dolgoznak. Az év folyamán több hétvégét és egy nyári hetet töltenek együtt. Itt naponta egy vagy két, a házasság és a családi élet különböző aspektusairól és kihívásairól szóló előadást hallgatnak meg és dolgoznak fel. A második évben már a tanultak továbbadása érdekében retorikai és közösségszervezői képzésben vesznek részt. A képzés végén vizsgát tesznek, amiről tanúsítványt kapnak.

Radnai István és Márta családreferens házaspár

  1. júliusában volt az első év nyári tábora. Egy résztvevő házaspár beszámolója:

“Vegyes érzésekkel készülődtünk a nyári táborra: Mit fogunk ott egy hétig csinálni? Most tényleg adjunk oda egy egész hetet a nyarunkból?  Másrészt vártuk a találkozást a többiekkel, és legfőképp az Úrral. Meg aztán eddig is mindig nagyon jó volt minden Családakadémiás hétvége, így összességében pozitív várakozással indultunk el.

Nem kellett messzire utaznunk, negyed óra alatt odaértünk Kaposszentbenedekre, a tábor helyszínére, a Porta Pacis lelkigyakorlatos házba. Közös vacsorával kezdődött a tábor, vacsora után pedig „elkaptuk” Kálmán atyánkat, hogy gyónással indulhassunk neki a hétnek. Mi a gyerekeink nélkül érkeztünk, így amíg a többiek elrendezték a kicsiket, addig mi beülhettünk a kápolnába egy csendes misére, és ezzel igazán megérkeztünk: megszűnt a külvilág, letettük a mindennapok gondjait, és elkezdődhetett egy csodálatos hét, ami nemcsak az idei nyár, hanem az elmúlt évek legértékesebb időszaka lett.

Az előadó házaspárok ismét nagyon sok, a mindennapjainkban lényeges kérdésről, témakörről osztották meg velünk gondolataikat. Csak néhány, számunkra különösen lényeges, az elhangzottakból:

  • Isten a házastársunkon, gyerekeinken keresztül is vezet minket.
  • A krízisek sokszor „váltóállítások”, amikkel Ő a helyes irányba terel.
  • Neveljünk erős gyerekeket, annyi kötöttséggel, amennyi szükséges, annyi szabadsággal, amennyi lehetséges.
  • A gyereknevelést 20-25 évvel a gyermek születése előtt már érdemes elkezdeni, saját magunk nevelésével.
  • A házasság szentségének megélése egy csodálatos útja annak, hogy a házastársak egymást az életszentségre segítsék.
  • Tanultunk a félelmeinkről, és arról, hogyan győzzük le azokat.
  • Ráébredtünk arra, hogy nagy a felelősségünk a világ felé, mert „a keresztények élete az egyetlen Biblia, amit a hitetlenek még olvasnak”.

Kálmán atya „Fogamzásgátlás vagy helyes születésszabályozás” címmel tartott előadást, ami sokunkat megérintett, felkavart, és izgalmas beszélgetéseket indított el. A házastársak közötti helyes kommunikáció fontosságáról is sok szó esett, és meglepetésként a Rangits házaspár ajándékozott meg bennünket egy előadással arról, hogyan váljon az otthonunk apostoli központtá.

Az előadások után páronként elvonultunk beszélgetni, aztán újra összegyűltünk, hogy megosszuk egymással azt, ami megérintett minket, amit felhozott bennünk az előadás. Mi egyre jobban megszerettük ezeket a megosztó köröket, mert mindig akadt egy-egy nagyon mély és őszinte gondolat, amivel egymást gazdagítottuk.

Szép volt minden napot misével kezdeni. A tábor egyik csúcspontja a csütörtök esti szentségimádás volt. Minden házaspárért közösen imádkozott a közösség az Oltáriszentség előtt, és ebben nagyon mély egységet élhettünk meg. Valóban átéreztük, hogy egyek vagyunk Őbenne. Utána az Oltáriszentség átkerült az Oratóriumba, egy bensőséges hangulatú kis szobába, ahová páronként bemehettünk, hogy az Eucharisztiában jelenlevő Krisztusban gyönyörködhessünk.  »Jó itt nekünk« – olyasmit éreztünk, mint az apostolok a Tábor hegyén. És szép lassan érlelődik bennünk a vágy, hogy szeretetszövetségre lépjünk a Szűzanyával.

Az utolsó délután és este focival, vetélkedővel, tábortűzzel telt, sok nevetéssel, mély beszélgetésekkel, ami a gyerekek ágyba kerülése után az ebédlőben folytatódott. Ezek az éjszakai beszélgetések is nagyon fontosak voltak, inkább vállaltuk a másnapi fáradtságot, de annyira jó volt együtt lenni!

Sajnos itt a Földön véget ér minden, így nekünk is le kellett jönni a Tábor hegyéről. Ha a Mennyország csak ennyire jó – már azzal is kiegyeznénk…”

Glavák Csilla és Csaba

 

Néhány gondolat más résztvevőktől:

„Nagy- nagy várakozással vettünk részt a Családakadémia nyári egyhetes alkalmán. Tele voltunk kíváncsisággal, hogy milyen lesz együtt lenni hosszabb ideig a többi családdal, milyen új dolgokról hallhatunk még. 

Sok-sok jó meglepetés ért aztán ez alatt az egy hét alatt minket. Az első a szállásunk, egy gyönyörű faház volt (építkezésünk elején ilyesmiről álmodtunk), amiben egy helyen alhattunk mindnyájan, és amíg mi este beszélgettünk, néhány méterre aludtak tőlünk a gyermekeink, és így én is mertem a társasággal éjszakába nyúlóan beszélgetni, amire túl ritkán nyílik sajnos alkalom. A második meglepetés a csodálatosan finom és bőséges ételek voltak, amiknek a titkát is megtudtuk, hogy miért olyan ízletesek. A harmadik nagy meglepetésünk közös szentségimádásunk volt, amikor Kálmán atya egyrészt egy nagyon értékes bevezetőt tartott, másrészt pedig nem csak »egyszerűen« az Oltáriszentség előtt imádkoztunk, hanem egymásért is, és ez nagyon különleges, mély élmény volt.”

„Nagyon értékesnek éreztük a páros beszélgetésre szánt időt, mert  a rohanó mindennapokban sajnos erre jut a legkevesebb időnk. Jó volt irányított témák, kérdések mentén többek között átbeszélni, hogyan győzzük le félelmeinket, milyen érzékeléskapcsolatban állok a társammal és a gyermekeimmel, átgondolni  Isten vezetését az életünkben és gyermeknevelés terén is feltárni a hiányosságainkat. Nagyon sok gyakorlati támpontot kaptunk a családi harmónia fenntartásához és megszívlelendő példákon keresztül tanácsokat, hogy hogyan vészeljük  át a felmerülő nehézségeket.

A délután a családoké volt, amikor fakultatív kirándulásra, közös fürdőzésre nyílt lehetőség. A gyermekek lefektetése után az este ismét a házaspároké volt, amikor tartalmas előadásokkal, megosztással, kötetlen, jókedvű, vidám együttléttel igazi közösséggé formálódott kis csapatunk.”

„Számomra igazán megérintő volt az az őszinteség, amely a megosztások alkalmával volt tapasztalható, mind az első év hétvégi alkalmain, mind pedig a nyári családnapok során. Hálás vagyok, sokat tanultam belőle. Látható volt, hogy úton vagyunk, hogy ki-ki a maga házasságában küzd magával, örül a társával, de mindnyájan a szentségi házasságunkat próbáljuk megélni, és ezzel Istent dicsőíteni. Megerősítő, hogy nem egyedül vagyunk, akik törekszünk. Hálás vagyok minden résztvevőnek.”

„Vidám csütörtök délutánt tölthettünk együtt a Petörke tó partján. Kicsik-nagyok együtt sétáltunk egyet a tóparton, majd az árnyas fák alatt letáboroztunk. Sokan fürödtek a tóban, hatalmas vízi csatát vívtak a gyerekek. A többiek a tóparton beszélgettek. A kellemes kikapcsolódáshoz a jó társaság és a festői környezet is hozzájárult.”

„A legtöbb, amit egy másik emberért tehetünk, hogy imádkozunk érte. De sokszor tévesen a másik oldalról közelítjük meg: semmi mást nem tudok tenni, csak imádkozni. Isten jelenlétének mély megtapasztalására volt lehetőségünk a csütörtök esti szentségimádás alkalmával. Az Oltáriszentség előtt együtt imádkoztunk a házaspárokért. 

Mi igazán hálásak vagyunk a gyerekfoglalkoztatás megszervezéséért, és a gyerekfoglalkoztatók szolgálatáért! Nélkülük az egész hét nem sikerülhetett volna ilyen jól. Köszönjük áldozatkészségüket, energiájukat és a sok mosolyt!

Köszönjük a szervezőknek és a támogatóknak ezt a szép, tartalmas hetet! Reméljük, sok gyümölcse lesz a magunk, és mások életében is!

Úgy éreztem ennek az évnek a végére, hogy a Családakadémiára egyszerűen minden házaspárnak nagyon nagy szüksége van, és remélem, rajtunk keresztül is hozzájutnak még jó páran ehhez a nagy ajándékhoz.”

Kéthelyi Kornél és Kata, Kiss Ági és Tamás, Kovács Orsi és Balázs, Rangits Adrienn és Gábor