Július elsején ünnepelte pappászentelésének 25. évfordulóját Dr. Rumszauer Miklós, a kaposvári Szent Margit – Szent József Plébánia plébánosa. Az ünnepi szentmisén a Cursillo lelkiségi mozgalom tagjai kísérték oltárhoz az ezüstmisés plébánost, aki háláját és örömét kifejezve szólt az ünneplő hívekhez:

„De Colores – ami annyit jelent, hogy színes és pompás. A cursillisták nemzetközi indulója, himnusza. Azért kértem azokat a férfiakat, akikkel együtt éltük át ennek a fantasztikus lelkiségi mozgalomnak a lelkigyakorlatait, a cursillos hétvégéket, hogy együtt vonuljunk, mert úgy gondolom, hogy az elmúlt 25 év, amiért most hálát szeretnék adni, hogy színes volt és pompás. Sokszínű, sokrétű, fantasztikus kegyelmi adományokkal, lehetőségekkel, istenélményekkel, megtapasztalásokkal. Színes és pompás az a Krisztus, aki feltámadt, aki él, aki elhalmoz bennünket kegyelmeivel, aki hálára indítja a szívünket.”

A szentmisén – amelynek keretében számos közösség, lelkiségi mozgalom köszöntötte az ezüstmisés plébánost – Varga László megyéspüspök, az elmúlt huszonöt év közös emlékeit felidézve beszélt prédikációjában:

„Kedves Miki, kedves Testvérek! Isten a meglepetések Istene. Az első meglepetése az volt, hogy még somogysámsoni plébános koromban megkeresett egy diakónus – a Miklós – azzal, hogy szeretné, ha az újmiséjén elvállalnám a prédikációt. Semmi meglepetés, elvállaltam, csak azt nem tudta egyikőnk sem, hogy abban a templomban leszek plébános, ahol ő az újmiséjét tervezte. Mire sor került az újmisére, addigra én már megkaptam a dispozíciót a kaposvári Szent Imre plébániára.

A másik meglepetés az, hogy egyikőnk sem számított arra, hogy az ezüstmiséjén püspökként fogok beszélni – ő lehet, hogy számított rá, de én nem.  –

Isten a meglepetések Istene, és nagyon szeretem Istenben a meglepetéseket. Azt kérem tőled is Miklós, illetve mindenkitől, aki itt van, hogy legyetek hálásak a váratlanért! Amikor nem az történik, amit ti szeretnétek, akkor gyanakodjatok, hogy Isten benne van a játékban. Hogyha hisztek abban, hogy Isten szeretete mindent átfog, mindenütt jelen van, akkor bármi is az a meglepetés, az a váratlan, teljesen nyugodtak lehettek abban, hogy az Isten szeretetében történt.

Nem kell félni! Isten valóban Isten. Az ő szeretetében áll fönn minden még akkor is, ha ezt mi nem merjük elhinni. Ezért a váratlan, a kiszámíthatatlan, meglepő események játékában ott van az Isten, csak ne tapadjatok le a hiánynál. Legyetek hálásak, hogy más történt, mint amit szerettetek volna. Ha hálásak lesztek, akkor megnyílik a szemetek, tetten éritek Istent a váratlanban, a meglepetésben is.” – fogalmazott a megyéspüspök.

A szentmiséről készült videós összeállítás megtekinthető:
Az összeállítást készítette: Szerafin Zoltán – imacaffe.hu

A prédikáció teljes terjedelmében megtekinthető: