A Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kara bemutatta azt az új szakirányú továbbképzési szakát, amely a keresztény értékrendű vezetés nevet viseli.

 

„A szak indításával kapcsolatosan az egyetem Gazdaságtudományi Karának kezdeményezésére felvettük a kapcsolatot az egyházak vezetőivel. Nagy örömünkre az egyházi vezetők pozitívan fogadták ezt a szakirányú továbbképzést, illetve ennek létesítését, indítását.” – fogalmazott Dr. habil. Szigeti Orsolya, a Gazdaságtudományi Kar dékánja.

Dr. Kőműves Zsolt adjunktus, szakfelelős ismertette a legfontosabb információkat a vezetőképzésről. „Igyekszünk keresztény értékrendű oktatókkal együtt dolgozni, illetve igyekszünk oktatásunkban a Biblia tanításait szem előtt tartani. A Biblia rendkívül komoly hatással van a vezetéselméletre, mondhatjuk, hogy minden sikeres vezető alkalmazza a Biblia valamely szegmensét működése során. A jó vezető nem csak ismeri alkalmazottjait, hanem szereti is őket, próbál választ adni a napi kérdésekre, igyekszik olyan konfliktuskezelési motivációs és kommunikációs stratégiákat alkalmazni, amely a jó munkahelyi légkör megteremtésében játszik nagy szerepet.”

Varga László megyéspüspök örömét kifejezve osztotta meg gondolatait a szak indításával kapcsolatban: „Nagyon örülök annak, hogy amit elkezdtünk a Püspökségen tavaly ősszel, az most már itt tart. Akkor csak arra gondoltunk, hogy jó lenne szakképzett közösségvezetőket képezni az egyházközségek számára. Nagyon gyorsan kiderült, hogy többről van szó. Akik eddig elvégezték ezt a 18 alkalomból álló sorozatot, azok nagyon hálásak voltak. Nagy szükség van képzett vezetőkre és egyre nagyobb szükség lesz keresztény értékrendű vezetőkre. A kultúrán veszélyben van. Ha olyan vezetők vannak, akik keresztény értékrenddel bírnak, akkor sokkal biztosabban tudják a közösségeket ebbe az irányba segíteni. Nagyon fontosnak tartom a közösségszervezést, közösségképzést, mert korunk magányos. Korunk leprája – Kalkuttai Teréz anya szerint – a magány. Ez minden területen megjelenik a kereszténységen belül is. Az egyház ott él, ahol közösségek vannak.”

Pongrácz Máté evangélikus lelkész a képzés fontosságát hangsúlyozta: „Azt gondolom, hogy rettentően fontos a mostani világunkban az, hogy tisztába kerüljenek a keresztyén vezetők azzal, hogy mit is jelent keresztyén vezetőnek lenni. Azt tapasztaljuk mi, akik talán vezető pozícióban vagyunk, hogy folyamatos feszültség van a világ részéről felénk, mert nem tiszták az elvárások azzal kapcsolatban, hogy mit kell csinálnia egy keresztény vezetőnek. Sok keresztény vezető megpróbál megfelelni a világnak. Nem merik felvállalni azokat a keresztény értékeket, melyeket nem lehet kihagyni a keresztény vezetésből, – melyeket a Biblia világosan leír – mert félnek attól, hogy konfliktusokba fognak jutni a saját területükön.

Azt gondolom, hogy ez a képzés azért fontos, mert világossá tudja tenni azt, hogy mit is jelent keresztényként vezetni, és hogy ez nem azt jelenti, hogy nem lehet felvállalni a jézusi értékeket, hanem azt, hogy a keresztény vezetőnek egyszerre kell határozott döntéseket hozó pozícióban bátran lépni, de egyszerre kell a jézusi szeretetnyelvet is tanulni és használni. Bízom abban, hogy ebben tudnak segíteni nekünk, keresztény vezetőknek és abban is nagyon bízom, hogy ez a fajta út, amin most elindulunk, és amiben minden történelmi egyház mellettetek áll, hatalmas értékeket rejt, illetve letisztázódik az, hogy mit is kell csinálni a huszonegyedik században egy vezetőnek, aki keresztényként éli az életét.”