A helyi vállalkozókat látta vendégül a Kaposvári Egyházmegyei Karitász. Varga László megyéspüspök köszöntötte a jelenlévőket, majd az elmúlt fél év távlatából beszélt az Irgalmasság Háza szolgálatról és a Kaposvári Egyházmegyei Karitász működéséről.

A megyéspüspök továbbá felhívta a figyelmet az ÉrMe Üzleti Hálózatra, melynek célja hálót szőni olyan emberek és szervezetek között, akik az üzleti életben a keresztény magyarság alapértékeinek megtartásával vesznek részt. Az ÉrMe első szerveződését, az ÉrMe Klubot 2000 januárjában hozta létre hat magyar vállalkozó és üzletember, azzal a céllal, hogy találkozási fórumot teremtsenek azon üzletember- és vállalkozótársaik számára, akik az üzleti életben a keresztény magyarság által meghatározott alapértékek mentén kívánnak működni.

Tóth József, az ÉrMe Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt működésükről:
„Az Oltáriszentség alapításakor Jézus azt mondta: »vegyétek és egyétek, ez az én testem…«. Hányszor gondoljuk mi ezt vállalkozók, mikor nap mint nap a saját cégünkben a saját hivatásunkban tevékenykedünk? Minden nap reggel fel kell kelni és önmagunkat adni a vállalkozásunkért, a hitünkért, a hivatásunkért.”

 

Hadi Péter, az ÉrMe Hálózat alelnöke elmondta: „Azt gondolom, hogy a közjó szolgálatát szem előtt tartva igyekszem vezetni a vállalkozásomat. Ez az, amit az ÉrMén keresztül megtanultam, mely mára már egy több száz vállalkozást és vállalkozót magába foglaló hálózat.

Szente Balázs, az ÉrMe HR műhely vezetője a kisközösségek létjogosultsága mellett hangsúlyozta egy átfogó hálózat fontosságát is, melynek egy lehetséges útja az ÉrMe hálózat.

A Karitász tevékenységét és a Szent Lázár Ház szolgálatát Feketéné Szabó Márta, a Kaposvári Egyházmegyei Karitász vezetője mutatta be.

Szolgálatukat három főbb területre osztotta:

  1. Az Országos Karitász Központtal való kapcsolattartás, illetve az általuk meghirdetett programok megvalósítása egyházmegyénkben.
  2. Az egyházmegyénkben meghirdetett programok szervezése, lebonyolítása.
  3. A Szent Lázár Ház, mely egy konkrét épület azon hajléktalan férfiak számára, akik szeretnének visszajutni a munka világába, de nincs rá lehetőségük.

„Fontos, hogy a Karitász az emberi oldalról közelíti meg az embert. Ehhez szeretnénk támogatást kérni. Nem mindig az anyagi támogatásról beszélünk, hanem a kapcsolatokról, az ötletekről, a szakértelemről” – hangsúlyozta Fekete Csaba, állandó diakónus.

Az est végén a Karitász agapéra hívta a résztvevő vállalkozókat.