Varga László megyéspüspök, felszentelése utáni első megnyilatkozásában az evangelizációról és az irgalmasságról beszélt. Elmondta, hogy szeretné elindítani az Irgalmasság Háza szolgálatot, ezen belül pedig az Imádság Házát. Az elmúlt egy évben a terv kezdett kibontakozni, Isten munkatársakat küldött ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson.

Hágen Ilona Edit, az Irgalmasság Háza koordinátora elmondta:

„Abból a spirituális felismerésből született a szolgálat, hogy az Oltáriszentségben és a megtört ember testében ugyanaz a Krisztus van jelen. Ezt a felismerést szeretnénk életté váltani a szükséget szenvedők felé való odafordulásban olyan önkéntesekkel, akiket lelki és szakmai képzéssel készítünk fel ezekre a szolgálatokra.”

Az Irgalmasság Háza első sorban egy lelki épület, amelynek 4 alappillére van:

Az Eloldozva szolgálat; az Imádság háza szolgálat; a kritikus élethelyzetben lévők szolgálata valamint preventív szolgálat a családok, gyermekek és az ifjúság körében.

Udvardy Márton állandó diakónus az Eloldozva szolgálat koordinátora kifejtette:

„Maga a szolgálat egy szabadító szolgálat. Nem ördögűzés és nem gyóntatás.  Leginkább a hagyományos közbenjáró imához tudnám hasonlítani azzal a különbséggel, hogy a hagyományos közbenjáró imádságnál, az imakérő általában egy-egy gondolatot, kérést fogalmaz meg, majd passzív módon várja, hogy imádkozzanak érte. Az Eloldozva szolgálat azonban magától az imakérőtől kér felkészültséget, hogy egy éveken átívelő, különböző szálakból álló problémát vagy sebzettséget próbáljon feltárni. Az imavezető ebben kíséri és vezeti őt. Az imádság végén az imakérő fog ellene mondani a megkötözöttségeinek Jézus Krisztus nevében.”

Balogh Móni, a kaposvári Imádság Háza koordinátora elmondta, hogy a szolgálat szeretné befogadni mindazokat, akik szeretnék a mindennapokban élni az irgalmasság lelki cselekedeteit.  „Célunk, hogy idővel a szolgálat heti hét napon keresztül 24 órában fogadja be az imádkozni és dicsőíteni vágyó embereket, a Jézussal való találkozás lehetőségét adva. Hazánkban többek között Budapesten, Kecskeméten és Pécsen már működik a szolgálat. Az Imádság Házába szeretettel várjuk azokat a gyakorlattal rendelkező zenészeket és énekeseket, akik szívesen vesznek részt dicsőítéseken, énekes imákon.”

Az Irgalmasság Háza szolgálatról bővebb információ az alábbi videóban: