Nagyböjti lelkigyakorlatot tartottak Tabon, a Szent Gellért Általános Iskolában. Az ünnepi szentmisét Varga László megyéspüspök celebrálta.

„Minden évben az adventi időben, illetve a húsvét előtti nagyböjti időszakban tartunk egy lelkinapot az iskolában, mely egy teljes, tanításmentes nap. Ilyenkor a gyermekek lelkileg töltekeznek és készülnek az ünnepre.” – fogalmazott Sifter Gergely, tabi plébános.

A program közös ráhangolódással kezdődik, majd a délelőtt folyamán külön előadáson vesznek részt a felső, illetve alsó tagozatos diákok, melyeket egy-egy atya tart. Idén az alsó tagozatosok Kisiván Csaba siófoki diakónus, a felsősök pedig Horváth András nagybajomi plébános tanítását hallgatták meg, melyet kötetlenebb, kézműves foglalkozás követett. A mai egy különleges alkalom volt, hiszen egy társulat is érkezett Szegedről, akik a piciknek »Az aprócska csoda« című előadással, a felsősöknek pedig egy Mária Magdolnáról szóló darabbal készültek. Mindeközben a szentgyónásukat is elvégezhették azok, akik már voltak elsőáldozók, a szentmisén való közös áldozással téve teljessé a lelkinapot.

  

Sifter Gergely plébános elmondta: „Minden lelkinapnak választunk egy mottót, amely köré felépítjük az egész programot. Az idei nagyböjti készület mottója: »Irgalomban, békében és szeretetben bőven legyen részetek!«. Az irgalom utal Püspök atya jelmondatára, illetve magára a nagyböjti időre is. Ezt az alkalmat azért is tartom ily módon fontosnak, mert egyházmegyénknek új főpásztora lett, és ilyen minőségben még nem tett látogatást ezen a plébánián. Püspök atya örömmel fogadta a meghívást, szentmisét mutatott be, szólt a gyerekekhez, tanítókhoz is.”

 

A megyéspüspök prédikációjában Szent Józsefről beszélt:

„Mi az, ami különleges, követendő példa lehet számunkra Szent József életében? Mi nem lehetünk az Úr Jézus Krisztus nevelőapja, mégis sok a hasonlóság József és köztünk. Az első hasonlóság Isten bizalma. Belegondoltatok abba, mekkora bizalom Isten részéről az, hogy egyszülött fiát rábízza az emberre? Jézust rábízta a Szűzanyára és Józsefre. A mennyei Atya feltétel nélkül bízott bennük. Mindketten elfogadták ezt a bizalmat és válaszoltak is rá. Isten bennünk is bízik. Bízik bennünk, hogy az ajándékkal, amit tőle kaptunk élünk, nem pedig visszaélünk. Mindannyian Tőle kaptuk életünket, szüleink segítségével. Egyik legnagyobb kincs és ajándék az életünk. Lehet vele élni, kibontakoztatni és teljessé tenni, illetve lehet vele visszaélni is. Bárki tönkre tudja tenni a saját, vagy mások életét. Aki elfogadja Isten bizalmát, az élet ajándékát, az ki fogja bontakoztatni azt a szeretet segítségével.

 

József iparos ember volt, ami azt jelentette, hogy annak idején a munka mellett rengeteg időt töltött a Szentírás ismeretével, s nem csak ismerte, hanem hitt is Isten szavának. József tudta a Szentírásból azt, hogy az angyalok fontos szerepet töltenek be a kiválasztott emberek életében. Mivel ismerte a Bibliát, odafigyelt az angyal üzenetére, tudta, hogy akármilyen meglepetést tartogat neki Isten, érdemes elfogadnia és ráhagyatkoznia az Ő szavára.

Annak, hogy József igent mondott az angyal szavára legalább akkora szerepe van, mint Mária igenjének. Mindketten tudták, ha igent mondanak erre a meglepetésre, akkor bár nem úgy fog folytatódni életük, ahogyan azt megálmodták, mégis a legnagyobb jó fog kibontakozni belőle.

József a hit embere. Példa arra, hogy ismerjük meg az írásokat, Isten szavát. Nem csak egyszerűen ismernünk kell a mennyei Atya szavát, hanem meg is kell tennünk azt, amit mond. Ha semmi mást nem teszel a mai naphoz kapcsolódóan, minthogy kiválasztasz egy szentírási részt, amire azt mondod, hogy ez Isten szava nekem, ezt meg akarom tenni, majd meg is teszed azt, tele lesz jó értelembe vett meglepetéssel az életed.

Isten szavára hallgatni, az Ő szavát megtenni mindannyiunknak sok-sok meglepetést és váratlan helyzetet hozhat. Kérjétek Isten ajándékaként a hitet, ismerjétek meg a Szentírást és kérjétek Szent József közbenjárását a mai napon, hogy legyen példa és közbenjáró számotokra, hogy megvalósulhasson Isten terve a ti életetekben is!”