Somos László kaposfői plébánost köszöntötték a kaposvári városháza dísztermében, akit a Jószolgálat-díj életműdíjasává választották tavaly. A díjazottakról készült szabadtéri vándorkiállítás Kaposvárra érkezett, január végéig láthatja mindenki, aki a Kossuth-téren jár.

A Jószolgálat-díjat azért hozták létre, hogy az emberek a díjazottak személyén és munkájának bemutatásán keresztül bepillantást nyerjenek a szociális munka világába, a rászorulók mindennapjaiba. A 2016-ban alapított díjra már az első évben 522 jelölés érkezett: idősotthonokból, árvaházakból, szegény családoktól, döntően a jelöltek saját környezetéből. Ezután a jelöltek közül a díjazottakat a hét nagy hazai segélyszervezet képviselőiből álló szakmai zsűri választotta ki.

Példamutatással a fiatal generációkat is érzékenyebbé kell tenni a társadalmi problémákra, – hangsúlyozta Twickel György, a Jószolgálat-díjat kiadó Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumának elnöke. Grófnő édesanyja emlékére alapította a díjat, aki a hajléktalanokat segítette. Az idén is 10 millió forintot osztanak szét a díjazottak között, a jelöléseket január végéig várják.

A kiállításmegnyitón Szita Károly, Kaposvár polgármestere az életműdíjas Somos Lászlót méltatta. Nem vár arra, hogy betoppanjon hozzá egy nehéz sorsú ember, hanem elébe siet – fogalmazott róla. Hozzátette: büszkék arra, hogy ma is felfigyel a somogyi példákra.

     

Somos László atya szerint a csapatát, a munkatársait illeti az elismerés. Visszatekintve elmondta: 1991-ben szentelték pappá, és 23 éve szolgál Kaposfőn. Azóta foglalkozik romák pasztorációjával. – Amikor odakerültem, láttam, hogy mennyi szegény, hátrányos helyzetű gyermek és felnőtt él a településen – mondta Somos László. – Nekem, mint katolikus papnak a kötelességem segíteni, hogy beintegrálódjanak a társadalomba. Tanodát nyitottunk, az anyáknak baba-mama klubot, a felnőttek ügyes-bajos dolgait intézzük.

A Somos atya által létrehozott Szent Erzsébet Alapítvány tanárokat, szociális munkásokat alkalmaz. Somos László az életműdíjhoz kapcsolódó anyagi juttatást egy rászoruló, négygyermekes család házvásárlására fordítja.

 

Forrás: Somogyi Hírlap, 2018. január 9., kedd
Fotó: Lang Róbert