A Kaposvári Egyetem Roma Szakkollégiumának 5 éves évfordulóját ünnepelték november 17-én pénteken. Az eseményen köszöntőt mondott Dr. Podráczky Judit, a pedagógiai kar dékánja, majd Varga László megyéspüspök szólt a jelenlévőkhöz.

Elmondta, hogy néhány hónapja a Hangya tanodát – melyben főként hátrányos helyzetű roma gyermekek felzárkóztatása folyik – áldotta meg az oda járó gyerekek segítségével. „Nagyon örülök, hogy folytatásként itt lehetek a konferencián. Vasárnap lesz a szegények első világnapja, melyet Ferenc pápa jelentett be. Néhány gondolatot osztanék meg abból a levélből, melyet az egész világra szétküldött. »Testvéreim, ne csak szóval szeressünk, hanem tettel és igazsággal is« – idézi Jakab apostol levelét a pápa. Hiába beszélünk a segítségadásról, ha ez nem mutatkozik meg cselekedeteinkben. Örülök, hogy ez a szakkollégium konkrét tettekben megnyilvánuló szeretet. »A szegények evangéliumi jogon tartoznak az egyházhoz.« Bárcsak megszívlelné az egyház Ferenc pápa ezen gondolatát, bárcsak tényleg merne közel menni, személyesen találkozni a szenvedőkkel, szegényekkel, rászorulókkal. Ha így közelítünk és nem csak programokat szervezünk, hanem személyes találkozásra törekszünk, akkor a szeretet civilizációja fog növekedni az intézményekben, a szakkollégiumban és az egyházban is.”

Szita Károly polgármester beszédében a munkát és a tanulást hangsúlyozta, mint a felzárkóztatás legfontosabb elemét, majd Dr. Kovács Zoltán, a Roma Szakkollégium vezetője számolt be az elért eredményekről.

A délelőtt folyamán előadást tartott Sörös Iván, az EMMI Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője, majd a Hangya Tanoda tanulói adtak rövid műsort.