Szeptember 30-án hitoktatói lelki napot tartottak a kaposvári püspökségen. A program szentmisével kezdődött, melyet Varga László megyéspüspök celebrált.

Prédikációjában elmondta: „Isten országa olyan, mint a háló, amit a tengerbe vetnek, s mindenféle halat összefog. Nem a mi dolgunk megállapítani a halakról, hogy hitvány, vagy jó. Mégis sok időt töltünk azzal, hogy ezt megállapítsuk, és azzal is, hogy szétválogassuk a halakat, s ha kell, akkor kidobjuk a hitványát. Hagyhatnánk valamit az angyalokra is. Mert ez az ő dolguk lesz, a világ végén.  Miért nem engedi meg Isten a gyomlálást? Mert azt szeretné, hogy amit mi hitványnak vagy konkolynak érzünk, az átváltozzon, átalakuljon. Istennek van ideje. Azt szeretné, hogy ha te búzának tartod magadat, akkor élj úgy, hogy körülötted minden átváltozzon és átalakuljon. Ez az üzenete nagypéntekre. Nem kigyomlálta a gonoszokat, hanem odaadta értük magát és feltámadt. A legnagyobb rosszat a legnagyobb jóvá változtatta Isten húsvétkor.”

A szentmise utáni előadásában a hitoktatói munka fontosságáról, értékéről beszélt. Kiemelte, hogy „Jézus tanítványává csak az tehet másokat, aki maga is tanítvány. Irgalmat, szelídséget és alázatot tanítani csak akkor lehet, ha mi is gyakoroljuk. Evangelizálni csak az tud, aki megengedi a Szentléleknek, hogy őt az örömhír hirdetőjévé tegye.” Arról is beszélt, hogy „Isten szeretetből akarta, hogy legyünk. Szeretetből választott ki minket. Nem kiérdemelnünk kéne ezt a szeretetet, hanem befogadnunk, mint ahogyan a napfényt sem kell kiérdemelni, csak befogadni kell.”

Az előadás után kiscsoportos beszélgetésen beszélték meg a hallottakat, majd a program ebéddel folytatódott. Délután a hitoktatást érintő gyakorlati kérdésekkel ért véget a hitoktatók lelki napja.

Az előadások hanganyaga meghallgatható, letölthető az alábbi linkeken:

1. elmélkedés

2. elmélkedés