Fülöp-szigetek – Katolikus püspökök elleni vádak elejtése

2020. február 11-én a fülöp-szigeteki igazságügyi minisztérium „bizonyíték hiányában” elejtette a Roberto Duterte elnök elleni „lázadás” vádját Socrates Villegas, Pablo Virgilio David, Honesto Outioco, valamint Teodoro Bacani püspökökkel szemben.

La Croix  2020.02.13.  Claire Lesegretain

„Örömteli ajándék!” – így kommentálta a minisztérium döntését Mgr. José Elmer Mangalinao, Bayombong főpásztora, a fülöp-szigeteki püspöki konferencia (CBCP) közügyekkel foglalkozó bizottságának (SCPA) alelnöke. 2019 júliusában a rendőrség Lingayen, Cubao, Caloocan, illetve Novaliches egyházmegyék említett püspökei mellett még négy papot és huszonnyolc más személyt — így többek között katonákat, ügyvédeket, ellenzéki politikusokat, úgymint Leni Robredo alelnököt vagy Antonio Trillanes egykori szenátort — vádolt azzal, hogy összeesküvést szőttek Duterte elnök kormányzata ellen.

https://kaposvar.egyhazmegye.hu/index.php/hirek/kitekinto/item/40-hivek-demonstracioja-puspokuk-mellett

A harminchat közismert főt „lázadásért, lázadásra való felbujtásért, az igazságszolgáltatás akadályoztatásáért, világhálón történt rágalmazásért” tették felelőssé. A vádak egy olyan videó készítéséhez és terjesztéséhez köthetők, amelyben az elnököt és családját állítólag kábítószer csempészéséhez társítják. A helyi politikai élet megfigyelői szerint a feljelentés a hatalom újabb kísérlete a bírálók megfélemlítésére és elhallgattatására.

Február 11-én az igazságügyi minisztérium azt közölte, hogy a négy püspöknek nem volt sértő szándéka, s a bűnügyi felderítés által benyújtott feljelentés „semmiféle bizonyítékkal” nem volt alátámasztva.

„Mint sokan mások, én is megkönnyebbültem.” – mondta Mgr. Mangalinao az AsiaNews hírügynökségnek. „Igazságot szolgáltattak! Az az igazság győzött, amit e történet kezdetétől fogva vallunk. […] A fülöp-szigeteki katolikus egyház nem keresi a konfrontációt a kormányzattal. De az elnök meg van győződve arról, hogy a püspökök ellene vannak.” Bayombong püspöke még hozzátette: „Akkor is, ha közvetlen összeütközéshez vezethet, továbbra is szemben állunk azzal a megtorló politikával, amely súlyosan nehezedik a szegény lakosságra, s megszólalunk a hit, emberi jogok, az életvédelem, a környezet és a helybeliek kulturális öröksége kérdéseiben.”

A négy püspökön kívül még felmentették Robert Reyes atyát, valamint Armin Luistro szerzetest is, aki Benigno Aquino elnöksége idején a nevelésért felelős államtitkár volt.

Ezzel szemben Albert Alejo jezsuita (a Loyola Intézet munkatársa) és Flaviano Villanueva verbita atya kilenc más személlyel egyetemben „lázadás céljából szőtt összeesküvés” vádjával kerülnek az igazságszolgáltatás elé.

„Boldog vagyok amiatt, hogy minden ellenem, valamint püspöktársaim ellen benyújtott büntetőügyi vádat elutasított az előzetes vizsgálatot folytató szakértői kollégium.” – húzta alá Mgr Virgilio David, Calaoocan püspöke, ugyanakkor „nagyon aggódó” azok kapcsán, akik ellen még folyamatban van a vád. „Imádkozom, hogy a bíróság a lehető leghamarabb elvesse az ellenük felhozott vádakat.”

Fordította: Hantos-Varga Márta

Rovatunk 2019. augusztus 2-i cikke:

https://kaposvar.egyhazmegye.hu/index.php/hirek/kitekinto/item/40-hivek-demonstracioja-puspokuk-mellett

 
Read 977 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés