Svájci katolikusok jelentős pénzadománya az albániai földrengés károsultjainak

A Caritas Suisse több mint 1 millió svájci frankot gyűjtött össze a 2019 novemberében történt albániai földrengés kárvallottjai számára. A nagylelkű szolidaritásnak köszönhetően a katolikus segélyszervezet 5000 főnek ideiglenes szállást tudott nyújtani.

www.cath.ch  2020.0212.      Raphaël Zbinden

A 2019. november 26-i földrengés komoly károkat okozott Albániában – emlékeztet a Caritas Suisse 2020. február 12-én kiadott kommünikéje. Kormányadatok szerint 6000 épület dőlt össze vagy vált lakhatatlanná. Vannak, akik még most is sátrakban, illetőleg közös szálláson élnek, mások magánúton találtak lakhatási megoldást.

Az albániai segélyszervezet a Caritas Suisse támogatásával szükséglakhelyeket állított fel, élelmiszer- és higiéniai termékeket tartalmazó csomagokat állított össze 5000 személy részére. Az eredetileg 2020. január végéig tartó projektet meghosszabbították. A családok szükségletei egymástól eltérőek: a Caritas mostantól 420 háztartást anyagilag támogat. A családok a kapott támogatást élelmiszerre, egészségügyi ellátásra, lakbérre, vagy más létfontosságú célra költhetik.

50 család közvetlen segítséget kap megrongálódott, de lakható házuk javítására. Emellett a Caritas folytatja az alapvető ellátást biztosító javak kiosztását. A svájci szervezet 100.000 frankkal járul hozzá e program finanszírozásához, s ez 6500 főt érint. Ezenfelül 50.000 frankkal támogatják a Vöröskeresztet, amely 10.000 személy közvetlen ellátását jelenti.

Tavaly számos oktatásügyi építmény is súlyosan megsérült, különösképp az óvodai hálózatban. Mivel a Caritas Suisse szeretne részt venni e házak helyreállításában, e célból tárgyalásokat folytat a kormánnyal. A segélyszervezet sokéves tapasztalattal rendelkezik e területen, hiszen Koszovóban óvodákat hoztak rendbe.

Fordította: Hantos-Varga Márta

 

 
Read 767 times
Minden jog fenntartva. © 2019 Kaposvári Egyházmegye

Keresés